Vijesti

Prvi elektronski vlasnički udjeli u d.o.o. registrovani u Centralnom registru hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka

BANJALUKA – Privredno društvo Solvia FME d.o.o. Banja Luka u vlasništvu Mladena Ignjatovića iz Banja Luke, ostvarilo je značajan iskorak u korporativnoj i poslovnoj istoriji Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, postavljajući novi standard u registraciji vlasničkih udjela u društvu sa ograničenom odgovornošću u nematerijalizovanom obliku odnosno kao elektronski zapis u Centralnom registru hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka.

Ovaj značajan poslovni iskorak u poslovanju ove kompanije, dolazi kao rezultat nedavnih izmjena Zakona o privrednim društvima Republike Srpske iz 2023. godine, omogućavajući društvima da elektronski registruju svoje vlasničke udjele u Centralnom registru hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka.

Solvia FME d.o.o. Banja Luka je prvo pravno lice organizovano kao društvo sa ograničenom odgovornošću koje je iskoristilo ovu zakonsku mogućnost u Republici Srpskoj, stavljajući sebe u prvi plan kao pionira digitalizacije i transformacije poslovanja na nivou upravljanja vlasničkim udjelima, ne samo na području digitalizacije upravljanja procesima dnevnih poslovnih aktivnosti.

Mladen Ignjatović, osnivač i vlasnik Solvia FME d.o.o. Banja Luka, ističe: “Ovo je značajan iskorak za naše privredno društvo, ali i čitavu poslovnu zajednicu. Elektronski vlasnički udjeli donose ne samo praktičnost u upravljanju istima, već i veći nivo sigurnosti i transparentnosti u više sfera poslovanja.

Osim što omogućava lakše i efikasnije upravljanje udjelima, nova zakonska regulativa pruža i dodatne koristi i u oblasti sprečavanja pranja novca. Centralni registar sada može identifikovati krajnjeg vlasnika društva, čime se podiže nivo integriteta tržišta vlasničkih udjela u doo.

Ovo predstavlja novu, sjajnu, mogućnost za druge kompanije da slijede naš primjer i unaprijede svoje poslovanje. Sve navedeno podstiče stvaranje dodatne pravne sigurnosti na tržištu vlasničkih udjela u društvima sa ograničenom odgovornošću, a Solvia FME d.o.o. može pružiti i podršku i mentorstvo u ovom procesu registracije vlasničkih udjela u elektronskom obliku“, dodaje Ignjatović.

Solvia FME d.o.o. Banja Luka poziva sve zainteresovane kompanije da se pridruže u ovom poslovnom napretku i zajedno doprinesu stvaranju stabilnog i transparentnog poslovnog okruženja u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Izmjene zakona iz 2023. godine

Izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima Republike Srpske iz 2023. godine propisano je da  članovi društva sa ograničenom odgovornošću mogu svoje udjele registrovati u Centralnom registru hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka. Udjeli koji su registrovani u Centralnom registru u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, smatraju se hartijama od vrijednosti i slobodno su prenosivi. Propisi kojima je uređeno tržište hartija od vrijednosti shodno se primjenjuju i na vođenje registra udjela kod Centralnog registra i izdavanje izvještaja.

 U slučaju prenosa poslova vođenja knjige udjela na Centralni registar, primjenjuje se načelo konstitutivnosti upisa u Centralni registar, koje podrazumijeva da se sva prava i obaveze stiču od dana upisa u Centralni registar, bez obzira na dan upisa u registar poslovnih subjekata.

 Ovo je prvi korak ka transformaciji poslovanja pravnih lica organizovanih kao društava sa ograničenom odgovornošću i transformaciji postupka registracije poslovnog subjekta sa sudskog postupka na upravni postupak registracije pred Centralnim registrom, što dovodi do dodatne pravne sigurnosti kod vlasništva nad članskim udjelima u d.o.o.

PR

Objava Prvi elektronski vlasnički udjeli u d.o.o. registrovani u Centralnom registru hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.