Vijesti

PRVI GRAD NA SVIJETU koji donosi takvu odluku: Ulaz u Veneciju od naredne godine će se naplaćivati

Svi turisti koji žele da posjete Veneciju, čuveni italijanski grad na kanalima i vodi, ubuduće će morati da rezervišu ulaznicu unaprijed i plate svoj ulazak u grad u zavisnosti od toga koliko dugo planiraju da ostanu. Za sada se zna da će od iduće godine jednodnevni izleti u Veneciju, ulazak u njeno historijsko jezgro, koštati 5 eura po osobi po danu, saopštilo je gradsko vijeće.

Venecija će od sljedeće godine tako postati prvi grad u kom će se plaćati ulaz preko pristupa koji se nalaze na glavnim tačkama historijskog jezgra. Ove mjere trebalo je da budu na snazi već ove godine, ali će zbog globalnih dešavanja i krize u svijetu sačekati sljedeću godinu.

Venecija je prvi grad na svijetu koji će naplaćivati ulaz između 3 i 10 eura, u zavisnosti od dana boravka i broja ljudi koji ga posjećuje. Ulaz neće plaćati stanovnici regije Veneto i djeca mlađa od šest godina. Kazna za turiste koji ne plate ulaz iznosiće do 300 eura.

Naplata ulaznica i prethodna rezervacija nema za cilj ograničavanje broja turista u historijskom centru grada. Cilj ove akcije je, kako je saopšteno, podsticanje posjetilaca da Veneciju posjećuju u manje popularno doba godine kad će cijena rezervacije biti manja.

Upravo zbog toga, turistima koji dolaze na jednodnevne izlete biće ponuđene i zamjene za rezervacije. Turisti će moći da ih zamijene ili dobiju popust za ulaznice u muzeje. Tačan datum stupanja na snagu novog sistema biće objavljen narednih nedelja.

Rezervacija ulaska u grad će se obavljati putem aplikacije ili internet stranice. Tom prilikom će se dobijati QR kod koji će se koristiti za ulaz i prolazak kroz grad.



(Pressmedia)