Vijesti

RAČUNI NAELEKTRISALI KUPCE Privrednici tvrde da su izigrani, poslodavci bijesni!

Privrednici u Srpskoj traže hitnu reakciju nadležnih jer su, tvrde, izigrani prilikom dogovora o poskupljenju električne energije za ovu godinu. Iz poslovne zajednice poručuju da su sve strane usaglasile nove cijene struje, ali da je prekršeno obećanje da na računima mrežarina neće biti veća od deset odsto.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da nije ispoštovan dogovor između poslodavaca i “Elektroprivrede RS”.

– Dogovoreno je da bude povećana cijena struje sa 40 na 65 evra, odnosno sa 50 na 65 evra po megavatu. Međutim, regulator je podigao mrežarinu za 35 odsto, iako tako nije dogovoreno. To nije korektno i zbog toga tražimo od Vlade i “Elektroprivrede” da ispoštuju dogovor – rekao je “Glasu Srpske” Trivić.

Naglasio je da je mrežarina neopravdano povećana.

– Mi smo se složili s tim da mrežarina bude povećana do deset odsto zbog rasta troškova i plata u distributivnim preduzećima. Međutim, oni su nakon toga povećali mrežarinu u enormno visokom procentu, što je neprihvatljivo jer je značajan pad cijena struje u inostranstvu. Pored toga, najveći dio evropske privrede prima subvencije od države da bi održali konkurentnost, a mi dolazimo u situaciju da “Elektroprivreda” neograničeno planira dizati cijene struje – poručio je Trivić.

Naglasio je da će o svemu danas razgovarati sa predstavnicima Ministarstva energetike i rudarstva RS, “Elektroprivrede” te Regulatorne komisije za energetiku (RERS).

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da su prvi korigovani računi za struju privrednicima stigli i da su oni znatno viši u odnosu na kraj prošle godine.

– Računi su znatno viši, pogotovo za ona preduzeća koja su u prošloj godini imala dvogodišnje ugovore i cijenu od 40 evra po megavatu. Cijena energije otišla je na 65 evra, što je za 44 odsto više. Mrežarina je povećana, ali nije isto kod svih privrednika, odnosno ona zavisi od potrošnje struje. Pri određivanju iznosa mrežarine u obzir su uzeti inputi dobijeni od distributivnih preduzeća i naš stav je da mnoga od njih imaju viška radnika te velike gubitke, tako da je loše poslovanje sa tih adresa prevaljeno na leđa ostatka privrede – rekao je “Glasu” Ćorić.

Naglasio je da upravo o tome hoće da razgovaraju sa nadležnima kako bi utvrdili koji su to elementi doveli do enormnog poskupljenja mrežarine.

– Distributivna preduzeća treba da se ponašaju racionalnije i ne treba ostatak privrede da ispašta zbog njihove politike poslovanja i gubitaka – poručio je Ćorić.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić juče nije odgovarao na naše pozive, a nismo uspjeli da stupimo u kontakt ni sa rukovodstvom “Elektroprivrede”.

Negativni efekti

U Uniji udruženja poslodavaca RS smatraju da visoki računi za struju ugrožavaju poslovanje značajnog broja poslodavaca te urušavaju konkurentnost domaće ekonomije.

– Sve to dovodi u pitanje socijalnu stabilnost imajući u vidu da bi potencijalno povećanje ukupnih troškova energije moglo generisati rast inflacije i imati negativan efekat na socijalnu stabilnost u Srpskoj – poručeno je iz Unije udruženja poslodavaca.

BONUS VIDEO:

Objava RAČUNI NAELEKTRISALI KUPCE Privrednici tvrde da su izigrani, poslodavci bijesni! prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -