Vijesti

Rast cijena naftnih derivata prouzrokovan svjetskim tržištem

Od juna je prisutan konstantat rast cijena evrodizela i benzina, koji je prouzrokovan rastom berzanskih kotacija na svjetskom tržištu, rekao je predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske Đorđe Savić.

Savić je naveo da je do rasta cijena došlo zbog smanjenja proizvodnje najvećih svjetskih proizvođača, kao i zbog deficita dizelskog goriva na evropskom tržištu, saopšteno je iz Privredne komore Srpske.

On je ukazao da je od 1. juna rast maloprodajnih cijena na benzinskim pumpama od osam odsto znatno ispod rasta berzanskih kotacija evrodizela na Mediteranu od 35 odsto.

„Razlog manjeg rasta su stare zalihe koje distributeri imaju na svojim benzinskim stanicama. Rastom cijena zasigurno su najviše pogođeni potrošači, ali u ovom momentu i distributeri koji su u nezavidnoj situaciji jer rast cijena u kombinaciji sa uredbom Vlade Republike Srpske dovodi u pitanje ukupnu rentabilnost poslovanja“, rekao je Savić.

On je napomenuo da su se prethodnih dana u medijima pojavile informacije o neopravdanom poskupljenju naftnih derivata na benzinskim stanicama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

„Imajući u vidu da je javnost veoma zainteresovana za ova dešavanja, jer rast cijena naftnih derivata često prouzrokuje promjene cijena i ostalih životnih namirnica, dok kod pada cijena naftnih derivata nemamo takvu praksu, potrebno je javnost upoznati o stvarnim kretanjima cijena na svjetskom i evropskom tržištu naftnih derivata“, naveo je Savić.

BONUS VIDEO:

 

Objava Rast cijena naftnih derivata prouzrokovan svjetskim tržištem prenesena sa portala Aloonline.ba.