Vijesti

Rast cijena polovnih automobila u SAD

VAŠINGTON – Veleprodajne cijene polovnih vozila u SAD porasle su za 2,5 odsto u januaru u odnosu na decembar prošle godine. Prema referentnom Manheim indeksu cijene su za 12,8 odsto niže nego prije godinu dana, a januarsko povećanje djelimično je uslovljeno sezonskim prilagođavanjem cijena.

Foto: Agencije

Iznenađujući rast cijena polovnih vozila u januaru povećava frustraciju američkih kupaca automobila i može da potopi nade da će inflacija nastaviti da opada čak i kada Federalne rezerve povećavaju kamatne stope, navodi Bloomberg. Mjesečna rata za prosječan polovni automobil previsila je 570 dolara.

Cijene na aukcijama često su ključne za tržište novih automobila, tako da su potrošači imali razloga da vjeruju da će proizvođači automobila i dileri početi da snižavaju cijene vozila koja nikada nisu bila tako skupa. Cijene polovnih vozila nisu visoke samo na aukcijama, već i u maloprodajnim salonima.

Prema ocjenama eksperata, tržište se ponaša kao da je inflacija na vrhuncu, a cijene polovnih automobila idu u neželjenom smjeru. Cijene polovnih automobila jedna su od većih komponenti Indeksa potrošačkih cijena (CPI), čineći 4,5 odsto njegovog jezgra. Svaki procenat povećanja cijena polovnih vozila, povećava ukupnu stopu inflacije za pet baznih poena (0,05 odsto).

Dosadašnje smanjenje inflacije uglavnom je posljedica pojeftinjenja roba, što je navelo zvaničnike centralne banke da prebace fokus na uslužni sektor, jer se brinu da će zategnuto tržište rada zadržati pritisak na plate i inflaciju. Cijene polovnih automobila, merene indeksom CPI, pale su u poslednjih šest mjeseci, pomažući Fedu u borbi protiv inflacije. Biznis.rs

Objava Rast cijena polovnih automobila u SAD prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.