Vijesti

Rast cijena repromaterijala na svjetskom tržištu donosi nove probleme privrednicima

BANJALUKA – Cijene najvažnijih sirovina, drveta, čelika i plastike nastaviće da rastu, što posebno zabrinjava privrednike u Srpskoj, koji ističu da je pred njima možda čak izazovniji period nego što je to bilo u protekle dvije godine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Prema istraživanju međunarodne konsultantske kuće “Horvath” tokom prvih mjeseci ove godine očekuje se rekordno povećanje cijena navedenih sirovina zbog njihove nestašice na svjetskim tržištima, nastalim usljed povećane potražnje, širenja novih sojeva virusa korona i zatvaranja koja su posljedica pandemije.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić kazao je za “Glas Srpske” da već pola godine, ako ne i duže, vlada nestašica skoro svih vrsta repromaterijala, a osim toga produženi su i rokovi isporuka i to za nekoliko mjeseci.

Privrednici imaju probleme po više osnova. Prvo zbog povećanih troškova zbog poskupljenja sirovina, a onda i zbog nesigurnosti same proizvodnje, jer su rokovi isporuka sve duži i veoma je teško planirati neku proizvodnju na duži period“, rekao je Ćorić i dodao da se sa tim suočavaju skoro sve grane prerađivačke industrije te da su mnogi od tih materijala u posljednjih šest mjeseci poskupjeli i po nekoliko puta. Objasnio je da su sva domaća preduzeća prinuđena na uvoz repromaterijala.

Mi smo veoma mali kupci za EU, tako da je naša privreda na nekom repu događanja, kada se podmire veliki proizvođači onda tek mi možemo doći na red za manje količine. A kupovanje manjih količina u uslovima ovakve krize neminovno se mora platiti po većim cijenama i samo se veže problem za problemom“, rekao je Ćorić.

Dodao je da u svakodnevnom razgovoru sa privrednicima dobija informacije da je situacija nepredvidiva, jer su cijene gotovih proizvoda već dogovorene pa je veoma teško u samom procesu proizvodnje mijenjati cijene prema krajnjem kupcu.

Međutim, vjerovatno će naši privredni subjekti biti prinuđeni na povećanje cijena zbog enormnog poskupljenja ulaznih repromaterijala, pogotovo ako u obzir uzmemo i da je električna energija značajno poskupjela i da je povećana najniža cijena rada. Dolazimo do zaključka da će 2022. što se tiče uslova poslovanja biti znatno složenija nego što je to bila prošla godina“,  rekao je Ćorić.

Direktor i vlasnik preduzeća “Metalac MBM” iz Dervente Slobodan Golub kazao je da je u februaru najavljen skok cijena sirovine iz crne metalurgije i do 20 evra po toni.

To za sada ne znači ništa puno, ali vidjećemo kakva će biti dalja kretanja“,  rekao je Golub.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo kaže da je potražnja za drvetom značajno veća od ponude.

Sječa se ne može povećati pa je ponuda ograničena. U svijetu je sve više bogatih ljudi koji sebi mogu priuštiti kvalitetno drvo i predmete od punog drveta i realno je očekivati da će rasti kako potražnja tako i cijene“, rekao je Partalo.

Prognoze nisu optimistične ni za period poslije pandemije.

Iznenadna povećanja cijena robe nas očekuju i poslije pandemije, pošto ekstremni vremenski uslovi, poremećaji infrastrukture, razvoj finansijskog tržišta, trgovinski sukobi i logistički problemi sve češće narušavaju transportnu ravnotežu“, ocijenili su stručnjaci “Horvatha”.

Objava Rast cijena repromaterijala na svjetskom tržištu donosi nove probleme privrednicima prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -