Vijesti

RASTE CIJENA GORIVA Poskupljenjima nema kraja, inspektori kontrolišu tržište

Poskupljenja koja građani Republike Srpske posljednjih mjeseci itekako osjete u svojim novčanicima, pojedini marketi i benzinske pumpe iskoristili su kako bi zarađivali, ali nelegalno.

Ne poštujući Vladinu odluku o ograničenju marži, cijene su, na štetu građana, sami diktirali. Inspekcija je takvoj praksi pokušala stati u kraj.

“Kada je riječ o trgovačkim centrima i prodavnicima, izvršeno je preko 200 kontrola od čega je 138 bilo sa utvrđenim nepravilnostima, koje su se odnosile ne nepoštovanje propisanih marži, i po tom osnovu trgovcima su izrečene kazne od preko 1.250.000 maraka. Najčešća nepravnilnost je bila prekoračenje marže, procenta marže koji su obračunavali i ta se marža odnosi na osnovne životne namirnice”, rekla je Duška Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Pod lupom inspektora našle su se i benzinske stanice. Tamo su inspektori od 260 kontrola, u 166 utvrdili nepravilnosti, i napsiali kazne vrijedne više od 2.270.000 maraka. Malo su ih kaznili, inspekcije bi trebale još više i ornije da kontrolišu cijene u Srpskoj, poručuju iz Udruženja za zaštitu potrošača Republike Srpske.

“Mi apelujemo još više na ispekcije, da što više i što upornije, svakodnevno vrše nadzor i kontrolu kako bi se stalo u kraj ovom slobodnom formiranju i divljanju cijena. Samim tima i na Vladu Republike Srpske da uradi određene mjere, kako bi se stalo divljanju cijena”, rekla je Nedeljka Ilić, izvršni direktor Udruženja građana “Oaza” Trebinje, prenosi ATV.

Rastu cijene nafte i naftnih derivata u Srpskoj, čini se da nema kraja. Glavni razlog je što je Srpska zavisna od uvoza, a rastu nabavne cijene, objašnjavaju naftaši.

“Konkretno, u kompaniji u kojoj ja radim, od sutra će biti tri-četiri feninga samo skuplje. Ali, svaki novi ulaz su nove kalkulacije, obzirom na različita tumačenja kod primjene uredbe, koja nama sad u suštini nije problem, jer smo mi daleko od onih dozvoljnih 0,25 feninga”, kaže Milovan Bajić, direktor „Krajinapetrola“ Banjaluka.

Trebamo se naviknuti da živimo u vremenu skupih energenata, inflacije, promjena na geo-političkom planu. Sve to najbolje se vidi na cijenama proizvoda koje svakodnevno kupujemo.

BONUS VIDEO:

Objava RASTE CIJENA GORIVA Poskupljenjima nema kraja, inspektori kontrolišu tržište prenesena sa portala Aloonline.ba.