Vijesti

Raste tržište kripto-bankomata: Sve ih je više u noćnim klubovima

BEOGRAD – Za razliku od Zapadnog Balkana, gdje je tržište kripto – bankomata tek u povoju, u svijetu je ono dostiglo vrijednost od preko 75 miliona dolara. Najveće učešće u prihodima, više od 45 odsto, ima Sjeverna Amerika.

Foto: Pixabay

Tržište kripto-bankomata u svijetu trenutno vrijedi nešto više od 75 miliona dolara, procijenjuje se u izveštaju „Grand View Reaserch“, sa očekivanjima da će se povećati za preko 59 odsto do 2028. godine, zahvaljujući sve većem interesovanju za kriptovalute, piše portal Biznis i Finansije.

Prošle godine funkcionisalo je više od 29.000 ovakvih uređaja širom svijeta, najviše u Sjevernoj Americi, koja imala udio u ukupnim prihodima veći od 45 odsto.

Brzom rastu ovog tržišta u SAD doprinijelo je postavljanje bankomata na javnim mjestima, a prošle godine su američki operatori bitkoin bankomata oformili koaliciju “Cryptocurrency Compliance Corporative“, s ciljem da se usklade standardi radi sprečavanja zloupotreba na tržištu kripto valuta.

Predviđa se da će tržište kripto-bankomata najbrže rasti u azijsko-pacifičkim zemljama, naročito na Filipinima, zahvaljujući širenju 5G tehnologije i sve većem broju dvosmjernih bankomata za transakcije sa digitalnim valutama.

Hardverske komponente za kripto-bankomate, kao što su prekidači na vratima, automati za izdavanje novca, kutije za proširenje, reciklažni uređaji i kutije za gotovinu, učestvovale su sa preko 78 odsto u ukupnim prihodima na ovom tržištu.

Ipak, stručnjaci procenjuju da će narednih godina rasti najbrže softverska rješenja koja povezuju kripto-bankomate i računarstvo u oblaku. Zahvaljujući tome, oni koji pružaju ovakve usluge mogu imati potpunu kontrolu nad finansijskim transakcijama i pratiti njihovu usklađenost sa regulatornim zahtjevima.

Prošle godine bankomati za transakcije sa bitkoinom su preovlađivali na tržištu i ostvarili su nešto više od 30 odsto ukupnih prihoda. Na to utiče sve veća tražnja za ovom digitalnom valutom, ali i odluke pojedinih kompanija, poput Pej Pala, da omoguće plaćanje bitkoinom u trgovinskim objektima.

Očekuje se da će u narednom periodu značajan rast zabilježiti i bankomati koji nastoje da više promovišu upotrebu lajtkoina. Tome će doprinijeti i sve veći broj kompanija koje posluju sa bankomatima za bitkoin transakcije, ali daju mogućnost da se trguje i lajtkoinom, prenosi Blic.

“Kripto” Priština

Ugostitelji su prošle godine prednjačili u svijetu po dozvolama da se usluge plaćaju kriptovalutama. Oni su činili trećinu ukupnih plaćanja virtuelnim novcem, a primijetno je da se sve više kripto-bankomata instalira i u noćnim klubovima širom svijeta.

Podsjetimo da su domaći mediji krajem prošle godine, pozivajući se na neimenovani izvor, objavili da u Srbiji ima najviše bankomata u Prištini, ukupno četiri, dok se u Beogradu i Novom Sadu nalaze po dva, a jedan funkcioniše u Nišu. U Bosni i Hercegovini ih ima ukupno šest, tri u Banjaluci i isto toliko u Prijedoru, dok u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji nema nijednog bankomata za transakcije sa kriptovalutama.

Objava Raste tržište kripto-bankomata: Sve ih je više u noćnim klubovima prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.