Vijesti

Rastu cijene na tržištu žitarica

Tome je najviše doprinio strah od rizika i incident u Crnom moru gdje je lakše oštećen turski teretni brod kada je naletio na minu u blizini rumunske luke.

Deficit padavina bi u Australiji i Argentini mogao smanjiti prinose, prenose Nezavisne.

Evropsko druženje za trgovinu žitaricama Coceral je snizilo procjenu ovogodišnje žetve krušne pšenice u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji na 141 milion tona u odnosu na očekivanja iz juna.

U EU je procjena smanjena na 126,9 mil. t, što je ispod prošlogodišnje proizvodnje od 128,6 mil. t. istovremeno iz ruskog Ministarstva poljoprivrede stiže vijest da je do početka oktobra požnjeveno 89 mil. t pšenice sa 88 posto površina.

Rasle cijene na berzama

Cijena pšenice je na pariškom Matifu u petak u 14 časova iznosila 236 eura/t za decembarski ugovor.

Kukuruz je ostvario blagi rast i za tonu je trebalo izdvojiti 205,75 eura.

Porasla je cijena uljane repice na 431,25 eura/t. Coceral je smanjio prognozu za prinos ove uljarice u EU na 19,2 miliona tona.

Na čikaškom CBoT-u cijene pšenice za decembarske ugovore su porasle preko tri posto. Tona je koštala 201,40 eura/t. Takav trend je pratio i kukuruz koji je koštao 185,65 eura/t, dok je soja koštala 446,08 eura/t. Prerađivači u Argentini bi mogli ostati bez soje, kao sirovine, zbog suše.

Brazil velesila na globalnom tržištu

Novost na tržištu žitarica i uljarica je Brazil koji postaje vodeća svjetska velesila u proizvodnji i izvozu. Do sada je bio najveći izvoznik soje, ali se u 2022/23. sa procijenjenim izvozom od 50 miliona tona kukuruza izborio za vodeću poziciju.

Ukupna proizvodnja kukuruza ondje je dostigla novi rekord od 131,9 mil. t, što je za 16,6 posto više nego prošle godine.

Porasle su površine pod tom žitaricom, ali i prinos po hektaru. Dobri poznavaoci prilika ukazuju da je ključna uloga Kine kao kupca i poboljšanje morskog transporta između ove dvije zemlje..

(Haber.ba)