Vijesti

Rudarstvo se vratilo u Vareš

Općina Vareš dugo je bila jedna od najnezvijenjijih općina u našoj zemlji. Danas sa obnovom rudarstva čak se i pruge vraćaju u funkciju, te se najavljuje veliki ekonomski razvoj. Ipak s druge strane eko aktivisti negoduju zbog bojazni od uništenja prirode.

Nakon 5 godina pripremnih radova, rudnik u Varešu bi trebao početi s radom u desetom mjesecu ove godine. U britanskoj kompaniji Adriatic metals trenutno radi 246 radnika, iz cijele zemlje. od marta imaju status projekta od državnog interesa, ističe njen izvršni direktor, piše BHRT.

Alem Logo, izvršni direktor kompanije Adriatic Metals BH rekao je da je ovo najveći projekat investicioni u BiH i regionu.

– Evo ja ću vam reći da ovaj projekat kada krene da će biti 2,5 posto ukupnog GDPa BiH i 25 posto i 4 stranih ulaganja. Ono što je nama najvažnije i ono što će se ekspoaltisati, to je srebro, olovo, cink i na svjetskom tržištu najtraženije u tom segmentu. U Varešu sada nedostaje smještajnih kapaciteta, ugositeljskih objekata, servisa, banaka, i svega drugog što razvijenije općine imaju. Ponovno se vraća u funkciju i pruga – ističe Logo.

Zdravko Marošević, načelnik Vareša izjavio je da u ovom mjestu živi po popisu oko 9, a zasigurno realno 7 hiljada stanovnika, zaista u sljedećim godinama, dobiti značajan broj novih stanovnika, ali svakako na dnevnoj bazi ulazak mnogih poslovonog svijeta i to je nešto što se moramo malo naviknuti nakon 30, 40 godina gdje su, kako kaže, usitinu bili negdje odbačeni.

Građani Vareša, kojima su mnoge investitcije najavljivane kao spas, danas većim dijelom optimstični. Isto mišljenje ne dijele eko aktivisti. Na posljednjim protestima u Kaknju na čijoj općinskoj granici se nalazi rudnik, ističu da će rudnici zagaditi rijeke iz kojih se Kakanj snabdijeva pitkom vodom. Uputili su i otvoreno pismo stranim ambasadama koje podržavaju rudnik.

Hajrija Čobo, predstavnica neformalne grupa građana „Park prirode Trstionica i Boriva“ Kakanj također se obratila, prenosi BHRT.

– Investitor će zaraditi milijardu, vi ćete narode dobiti bolesti, nećete imati vodu, nećete imati šumu, nećete imati ništa. Imaćete razgrnutu zemlju na kojoj ništa više ne raste. Teške metale ne može riješiti ne hlor, ni filter niti bilo šta drugo. Kompanija pak tvrdi sve dozvole imaju, njih 147, te zbog optužbi, osim njih i federalni zavod za zaštitu voda udradio je analizu – ističe Čobo.

Logo dodaje da su testirali sve.

– Puštali smo boju najveći stručnjaci u BiH su radili na tome i nezavisne i zavisne, tako da smo došli do analize i da apsolutno nema nikakvog uticaja na području općine Kakanj. Mi smo apsolutno otvoreni iz dana u dan, a svi mogu da nam se jave. Ja sam reći ću sad ovo da imam u real-time u praćenje kvaliteta podzemnih i nadzemnih voda vodovod kakanj dobija tu analizu svakodnevno – dodao je.

Marošević je rekao da je na ova pitanja spreman odgovarati i svim novinarima svijeta, ali i pred svim sudovima svijeta.

– Ovdje se radi jedan od najsavremneijijh projekata u cijeloj BiH – dodao je.

Varešu koji se do sada javnosti percipirao kao polumrtav grad sada je na ispitu kako pomiriti ekonomiju i ekologiju da nijedno ne ispašta, poručio je.

(Haber.ba)