Vijesti

Sa tržišta BiH povučene određene serije lijeka za smirenje

Povučene su određene serije „lorsilana“ i to tablete od jedan miligram i od 2,5 miligrama, proizvođača „Farmavita“ Sarajevo

Određene serije lijeka „lorsilan“ tablete povučene su sa tržišta BiH zbog sumnje u neispravnost kvaliteta, rečeno je Srni iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iz Agencije su naveli da su danas primili obavještenje o preventivnom povlačenju određenih serija lijekova „lorsilan“ i to tablete od jedan miligram i od 2,5 miligrama, proizvođača „Farmavita“ Sarajevo.

Sporne serije povučene su iz veleprodaje, apoteka i zdravstvenih ustanova. Proizvođač je obavijestio Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da će nakon provedene istrage biti donijeta konačna odluka o upotrebi ovog lijeka.

Agencija će u skladu sa zakonskom obavezom i definisanim uputstvima koja se primjenjuju u ovim situacijama preduzeti sve neophodne mjere radi zaštite javnog zdravlja stanovništva BiH.

Prateći aktivnosti koje se provode u EU, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH naložila je nosiocu dozvole/proizvođaču lijeka „folkodin“ za tržište BiH dostavljanje prijedloga mjera povodom odluke Evropske komisije o povlačenju ovog lijeka.

Iz Agencije podsjećaju da je Evropska komisija u martu donijela odluku o povlačenju sa tržišta svih zemalja članica EU gotovo svih lijekova sa aktivnim sastojkom folkodin.

Lijek folkodin ima dugogodišnju primjenu u tretmanu suvog kašlja, ali je zbog potencijalne alergijske reakcije pacijenata koji se podvrgavaju anesteziji, koji su u prethodnih 12 mjeseci primali ovaj lijek, donijeta odluka o povlačenju, navode iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Na tržištu BiH dostupan je gotov lijek sa aktivnim sastojkom folkodin kapsula 10 miligrama proizvođača „Alkaloid“ Skoplje.

Agencija će ocijeniti predložene mjere i naložiti naredne aktivnosti.

BONUS VIDEO:

Objava Sa tržišta BiH povučene određene serije lijeka za smirenje prenesena sa portala Aloonline.ba.