Vijesti

SAD i Velika Britanija potpisale trgovinski sporazum o ukidanju carina na čelik i aluminij

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija potpisale su u utorak trgovinski sporazum o uklanjanju carina iz doba Trumpove administracije na uvoz čelika i aluminija u zamjenu da London ukine uzvratne namete vrijedne stotine miliona dolara na američke proizvode, poput viskija, farmerki i motora.

Trgovinski sporazum sklopljen je u Washingtonu, nakon dvomjesečnih pregovora između američke ministrice trgovine Gine Raimondo i njezine britanske kolegice Anne-Marie Trevelyan o trgovinskim pitanjima koja su se pojavila između dviju strana tokom Trumpove administracije, javlja UPI.

Poslovni odnosi između saveznika pogoršali su se 2018. nakon što je tadašnji predsjednik Donald Trump nametnuo uvozne carine od 25 posto odnosno 10 posto na čelik i aluminij proizvedene u inostranstvu, u nastojanju da zaštiti radnike američke industrije.

Kao odmazdu, Evropska unija, u kojoj je Britanija bila članica do 2020., uvela je carine u vrijednosti od više od 500 miliona dolara na američki izvoz, koji uključuje destilirana žestoka pića, razne poljoprivredne proizvode i robu široke potrošnje. Nakon što je napustila EU, Britanija je zadržala iste poreze jer su se i dalje primjenjivale carine na čelik i aluminij.

Kada sporazum stupi na snagu 1. juna, čini se da će te razlike biti uklonjene jer će Sjedinjene Države dopustiti da ta dva metala uđu na njeno tržište bez nametnutih poreza uz ukidanje britanskih uzvratnih nameta protiv američkih proizvoda.

Međutim, sporazum propisuje da svaka britanska željezara u vlasništvu kineskog subjekta mora poduzeti reviziju kako bi procijenila uticaj vlade u Pekingu u nastojanju Sjedinjenih Država da rade sa saveznicima “na rješavanju nepoštene prakse zemalja poput Kine”, navodi Odjel za trgovinu.

 

Biznis.ba / FENA