Vijesti

Sarajevogas: Iznos oktobarskih računa za plin bit će veći, za domaćinstva 1,37 KM po metru kubnom

Nakon što je Vlada FBiH dala saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa, koja iznosi 1.095 KM po metru kubnom, iz preduzeća “Sarajevogas” strukturirali su nove cijene plina koje se primjenjuju od 1. oktobra.

“Nova cijena prirodnog gasa će se primjenjivati od 1. oktobra 2022.godine. Naime, Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, na jučerašnjoj sjednici dala saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 01.10.2022. godine, a koja iznosi 1.095 KM/1.000 Sm3”, kazali su za Klix.ba iz Sarajevogasa.

Pitali smo i koliko će sada u prosjeku računi građana biti uvećani.

“Potrošnja za svakog korisnika je individualna. Zavisi od više faktora (kvadratura prostora koji se zagrijava, da li se gas koristi za sanitarnu vodu i kuhanje, da li je objekat utopljen, da li je stolarija u skladu sa standardima i sl.). Ukoliko građani znaju svoju prosječnu potrošnju, na osnovu nove odluke Vlade FBiH, fakture će biti uvećane za 9,7 posto”, objasnili su.

Shodno tome, računajući i PDV domaćinstva će plaćati 1,37 KM po potrošenom kubnom metru.

Novi cjenovnik Javnog preduzeća
Novi cjenovnik Javnog preduzeća “Sarajevogas”

Sezona grijanja u Kantonu Sarajevo zvanično počinje sutra, 15. oktobra.

“Sarajevogas sezonu grijanja 2022/2023 godine dočekuje u specifičnim okolnostima uzrokovanim ratnim dešavanjima u Ukrajini zbog čega je došlo do poremećaja na tržištu i povećanja nabavne cijene gasa za više od 100 posto u odnosu na isti period prošle godine”, saopćeno je iz kompanije.

KLIX/PRESS



(Pressmedia)