Vijesti

Sarajevska Sberbanka prodata za 164 miliona KM ispod svoje vrijednosti

SARAJEVO – Prodajna cijena akcija “Sberbanke” Sarajevo mogla je biti značajno veća od one po kojoj je prodaja realizovana, pokazuje analiza portala Bife.ba.

FOTO: Agencije

U njoj se napominje kako je banka koja je po godišnjem izvještaju za 2021. ostvarila neto dobit od 20 miliona KM i koja ima 83 miliona neraspoređene dobiti prodata za 15 miliona KM.

Kupila ju je ASA banka iz Sarajeva u postupku koji je pokrenula Agencija za bankarstvo Federacije BiH, a Sberbank AG Europe sa sjedištem u Beču je izgubila akcije u ovoj banci.

Prodata je zato što nije mogla izdržati povlačenje stotina miliona KM depozita, a ne zato što je poslovala sa gubitkom.

Sberbank BH je imala 763.374 akcija, po akciji je plaćeno 19,65 KM pa je ukupna prodajna cijena bila 15 miliona KM.

Knjigovodstvena vijednost akcija Sberbank BH na dan 31.12.2020. bila je 76,3 miliona KM.

To daje prodajnu cijenu koja je 19,7 odsto akcijskog kapitala ili razliku od 61,3 miliona KM u odnosu na  knjigovodstvenu  vrijednost akcijskog kapitala”, navodi se analizi.

Autori napominju kako je Sberbank BH po bilansu sa kraja prošle godine imala i zadržanu dobit od 82,6 miliona KM, a dobit tekuće godine je bila 20 miliona KM.

Ako bi ova dva iznosa bila pripisana akcijskom kapitalu prodajna cijena bi bila 8,4 odsto  akcijskog kapitala, ili za 164 miliona KM manja od njegove vrijednosti.

Vrlo je izvjesno da će u jednom momentu biti ispostavljan zahtjev za isplatu opisane novčane razlike. Zato bi možda neke od gore navedenih institucija javnog sektora Federacije FBiH u svojim bilansima već trebale početi planirati sredstva za ove namjene, u skladu sa narodnom poslovicom „vrati koko što si pozobala“, stoji u analizi.

Prema njoj, isplata iz javnih sredstava za ove namjene se po konzervativnoj procjeni može kretati od 61,3 miliona KM do 164 miliona KM.

Bife.ba

Objava Sarajevska Sberbanka prodata za 164 miliona KM ispod svoje vrijednosti prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.