Vijesti

Skandal: Sarajevogas i Toplane svjesno propustili naručiti gas!

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

“S obzirom na to da se u ponedjeljak i utorak očekuju jako niske temperature, molim da se, u dogovoru između Sarajevogasa i Toplana, predvidi eventualna optimizacija potrošnje gasa putem djelimičnog uključenja mazuta u Toplanama, pošto je ovo jedini ekonomski opravdan način. Napominjemo da se dodatne količine gasa mogu obezbijediti po tržišnim uslovima po cijeni koja je 4 do 5 puta veća od postojeće i trebalo bi je naručiti odmah uz avansno plaćanje”.

Ovo je obavijest koju je službenik Energoinvesta u subotu, 22. januara ove godine, poslao službenicima kantonalnih sarajevskih preduzeća KJKP Toplane i Sarajevogas. Upozorenje je upućeno putem viber grupe koju čini tehničko osoblje Energoinvesta, KJKP Toplane i Sarajevogasa, a na kojoj se svakodnevno razmjenjuju informacije o potrošnji gasa. No, iz Sarajevogasa i Toplana nije bilo odgovora na poruku koju vidite na fotografiji ispod ovog pasusa.

Umjesto odgovora o eventualnim većim isporukama plina, iz kantonalnih sarajevskih preduzeća je u ponedjeljak popodne stiglo saopćenje za javnost.

“KJKP “Sarajevogas” d.o.o. Sarajevo i danas (24.01.2022.godine) ima ograničenu isporuku gasa od strane dobavljača Energoinvesta d.d. Sarajevo, koja nije dovoljna za snabdjevanje svih kupaca u Kantonu Sarajevo, posebno u periodu kada dolazi do značajnog pada temperature, kao što je najavljeno za naredne dane. Kako bi se očuvao gasni sistem i osiguralo snabdjevanje gasom kupaca koji nemaju mogućnost korištenje alternativnih goriva, ekipe KJKP “Sarajevogas” su u dogovoru sa KJKP “Toplane- Sarajevo” na terenu i sa gasnog sistema isključuju sve kotlovnice koje mogu koristiti lož ulje. Također, danas su informisani i svi veliki privredni i poslovni subjekti a koji imaju tu mogućnost, da od sutra koriste isključivo alternativna goriva. Ovo je neophodno jer u slučaju pada pritiska u gasnom sistemu ispod granice funkcionalnosti, odnosno nesrazmjerne potrošnje prirodnog gasa u odnosu na ograničene količine koje su na raspolaganju može doći do dugoročnog prekida isporuke za cca.60.000 individualnih potrošača u Kantonu Sarajevo a koji nemaju mogućnost korištenja alternativnih goriva. Također, apelujemo na sve potrošače da racionaliziraju potrošnju. Nestabilnosti gasnog sistema, doprinjela je i dvostruko veća potrošnja ArcelorMittala u odnosu na uobičajnu, što predstavlja problem u situaciji kada Energoinvest za FBiH isporučuje ograničene količine gasa”, saopćeno je iz Sarajevogasa.

Ali činjenice i dokumenti govore drugačije. Na fotografiji ispod možete vidjeti originalni dokument Sarajevogasa. U pitanju je plan nabavki gasa za svaki mjesec za 2022. godinu.

 

Kako se može vidjeti, Sarajevogas je za januar mjesec naručio od Energoinvesta 26,5 miliona kubika prirodnog gasa, po redovnim cijenama. To znači da bi prosječna dnevna isporuka trebala biti oko 854 hiljade kubika. No, tabela ispod pokazuje da je dnevna isporuka bila i veća i manja, ovisno o temperaturama koje su bile prvih 13 dana januara.

Kako su krajem prošle sedmice meteorolozi najavili znatno niže temperature, iz Energoinvesta su u subotu upozorili Sarajevogas i Toplane, te im ponudili da, osim redovno ugovorenih kubika, isporuče dodatne količine plina. No, cijena dodatnih količina bi bila znatno veća, jer se “interventno” nabavljeni plin na svjetskim berzama plaća znatno više od plina koji se naručuje godinu unaprijed. Međutim, i Toplane i Sarajevogas su ignorisale ovaj poziv, da bi, u ponedjeljak popodne, izdali saopćenje u kojem upozoravaju da će “zbog smanjene isporuke plina” biti prinuđeni isključiti KJKP Toplane sa sistema Sarajevogasa te da će građani “ostati bez grijanja”.

(Istraga.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -