Vijesti

SKORO KAO NEKRETNINA Nijemci izračunali koliko dijete košta roditelje do 18. godine

Što je potomstvo veće, obično ima više (i skuplje) potrebe. Ali koliko novca roditelji moraju da potroše prije nego što postanu punoljetni?

Prema Njemačkom zavodu za statistiku, u 2018. godini parovi su u prosjeku potrošili 763 evra mjesečno za dijete (9.756 evra godišnje). Samohrani roditelji s jednim djetetom takođe su u prosjeku potrošili samo 53 evra manje (8.520 evra godišnje), piše Feniks magazin, prenosi Investitor.

Hrana, odjeća i stanovanje čine više od polovine izdataka, dok samo 15 odsto izdataka se daje za kulturne sadržaje, aktivnosti u slobodno vrijeme i zabavu. Kako pišu njemački mediji, ako porodica ima više djece, troškovi malo padaju.

S dvoje djece troškovi iznose 1.267 evra mjesečno (umjesto 1.526 evra), s troje 1.770 evra (umjesto 2.289 evra). To je vjerovatno zbog toga što su neke potrebne stvari za dijete već tu, od starije djece.

Ako pogledate pojedinačne godine djetetovog života, postaje jasno: što je potomak stariji, to postaje skuplji. Prema podacima Njemačkog zavoda za statistiku, roditelji troše oko 679 evra mjesečno za šestogodišnje dijete (8.148 evra godišnje), za dijete od dvanaest godina to je u prosjeku 953 evra (11.436 evra godišnje). Do 18. godine dijete košta ukupno gotovo 165.000 evra, pišu njemački mediji i navode kako je taj iznos u mnogim regionima moguće kupiti nekretninu srednje veličine.

Kad je sama škola u pitanju, roditelji moraju puno da ulažu. Prema članku objavljenom na eltern.de, osnovnoškolska deca u nekim saveznim zemljama plaćaju više od 100 evra po školskoj godini. Ti se troškovi obično udvostruče u srednjoj školi.

Naravno, ove brojke su samo prosjek. Definitivno postoje načini na koje možete uvijek iznova uštedeti novac. Oprema za bebe, uključujući dječijja kolica i stolice za hranjenje, mogu se kupiti i polovni, baš kao i dječija odjeća.

BONUS VIDEO:

 

Objava SKORO KAO NEKRETNINA Nijemci izračunali koliko dijete košta roditelje do 18. godine prenesena sa portala Aloonline.ba.