Vijesti

SLOVENCI TRAŽE RADNIKE: REKORDAN BROJ ZAHTJEVA STRANACA ZA RADNU DOZVOLU, UGLAVNOM SE ZAPOŠLJAVAJU U OVIM DJELATNOSTIMA


Zavod za zapošljavanje je saopćio da je u 2021. godini primljen 52.281 zahtjev za radnu dozvolu, najviše od 2015. godine, kada je sadašnji sistem uveden, prenosi Tanjug, pozivajući se na STA.

Slovenija je tako premašila prethodni rekord od 48.127 zahtjeva za radnu dozvolu primljenih 2019. godine, kada je zapošljavanje stranaca u Sloveniji bilo najveće tokom posljednjih godina.

Neravnoteža na tržištu rad

Navodi se da je od 52.281 prijave primljene tokom 2021. godine njih 46.264 odobreno, a 6.017 odbijeno.

Povećani interes stranaca za rad u Sloveniji posljedica je i strukturnih neravnoteža na tržištu rada, pri čemu potražnja poslodavaca u ovoj zemlji daleko nadmašuje trenutnu ponudu.

Stranci se u Sloveniji uglavnom zapošljavaju u djelatnostima koje karakterizira rad na terenu i pod otežanim uvjetima, kao što su građevinarstvo, transport, proizvodnja, ugostiteljstvo i poljoprivreda.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba