Vijesti

Smajlović – Dedić: Aktivnosti u cilju isplate poljoprivrednih poticaja u FBiH prije sjetve

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Vahidin Smajlović sastao se s federalnim ministrom poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem s ciljem pronalaska rješenja za poljoprivrednike u FBiH a tiče se isplate poticaja prije proljetne sjetve.

Prema riječima ministra Smajlovića, svi kantonalni ministri poljoprivrede u naredne dvije sedmice trebali bi se sastati u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva gdje će se razgovorati o proljetnoj sjetvi.

– Pripremni susret već je održan te su izneseni neki od problema s kojim se proizvođači suočavaju – kazao je ministar Smajlović.

Fokus razgovora je na traženju načina da se omogući isplata dijela novčane podrške, prije proljetnih obaveza proizvođača.

Federalni ministar Dedić već je, u odvojenim susretima, razgovarao sa kolegama iz Posavskog i Tuzlanskog kantona.

Prema riječima ministra Smajlovića, zajednički je stav da sredstva planirana Nacrtom budžeta, u iznosu od 101 milion maraka, nisu dovoljna i nadaju se da će biti uvećana. Budući da će ta procedura potrajati, a s obzirom na enorman rast cijena gnojiva, pokušava se pronaći način pomoći poljoprivrednicima, saopćeno je iz Vlade TK.

– Svakako ćemo o tome više razgovarati kad budu prisutni svi kantonalni ministri poljoprivrede. Prije svega da dio sredstava iz federalnog programa, koji se odnosi na plaćanje četvrtog kvartala za mlijeko i prvog kvartala, bude isplaćen prije početka proljetne sjetve – rekao je resorni ministar Smajlović.

Biznis.ba / FENA