Vijesti

Stabilizacija inflacije u evrozoni na 5,3 odsto u avgustu

BRISEL – Očekuje se da će inflacija u evrozoni u avgustu iznositi 5,3 odsto godišnje, odnosno da će ostati na istom nivou kao u julu, pokazala je fleš procjena Eurostata.

Foto: Pixabay

Analiza glavnih komponenata inflacije u okviru fleš procjene pokazuje da se najveći doprinos rastu cijena očekuje od hrane, alkohola i duvana, koji bilježe najveću godišnju stopu rasta cijena od 9,8 odsto, u poređenju sa 10,8 odsto u julu.

Procjenjuje se da su usluge u avgustu poskupile 5,5 odsto, neenergetska industrijska dobra 4,8 odsto dok su cijene energije zabilježile negativno kretanje od 3,3 odsto, i to u poređenju sa julskih takođe negativnih 6,1 odsto.

Kada je riječ o pojedinačnim državama članicama evrozone, procjene Eurostata pokazuju da su najviše stope inflacije u avgustu zabilježene u Slovačkoj (9,6 odsto), Hrvatskoj (8,5 odsto) i Austriji (7,6 odsto).

Najniža inflacija, prema fleš procjeni, zabilježena je u Belgiji i Španiji (2,4 odsto) i na Kipru (tri odsto).

Prošle godine u avgustu, inflacija u Estoniji dostigla je 25,2 odsto, u Letoniji 21,4 a u i Litvaniji 21,1 odsto. Biznis.rs

Objava Stabilizacija inflacije u evrozoni na 5,3 odsto u avgustu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.