Vijesti

STRAH OD GLOBALNE RECESIJE STVARAN Pad na Vol Stritu petu sedmicu zaredom

Na Vol Stritu su jučer berzovni indeksi pali peti trgovinski dan zaredom, pri čemu je i Dow Jones zaronio u područje „medvjeda“ jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke gurnuti ekonomiju u recesiju.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Dow Jones skliznuo je 1,11 posto, na 29.260 bodova, dok je S&P 500 oslabio 1,03 posto, na 3.655 bodova, a Nasdaq indeks 0,60 posto, na 10.802 boda. Nakon što su u petak S&P 500 i Nasdaq indeks zaronili u područje „medvjeda“, 20 posto ispod svoje rekordne razine, jučer im se u tom području pridružio i Dow Jones.

Ulagači u strahu od recesije

Pad tih indeksa pet dana zaredom posljedica je strahovanja ulagača da će agresivno zaoštravanje monetarne politike Feda gurnuti ekonomiju u recesiju. Prošle sedmice Fed je već treći put u nizu povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je njihova najviša razina od 2008. godine.

A čelnici Feda poručili su i da će dalje povećavati cijenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših nivoa u više od 40 godina. No, Fedovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na ciljanih 2 posto potrajaće godinama, usporiti rast ekonomije i povećati nezaposlenost, pokazuju projekcije Feda.

Amerika je tehnički već u recesiji

Tehnički je američka ekonomija već uronila u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja pala na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka. Na tržištu se ovih dana najviše nagađa koliko bi Fed još mogao podići kamate.

– Ulagači su upravo bacili peškir u ring. Velika je nesigurnost po pitanju koliko će još Fed povećati kamate? Do 4,6 ili čak 5 posto? Kada će u 2023. godini taj proces završiti? – objašnjava situaciju na tržištu Džejk Dolarhajd (Jake Dollarhide), direktor u kompaniji Longbow Asset Management.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,03 posto, na 7.020 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,46 posto, na 12.227 bodova, a pariški CAC 0,24 posto, na 5.769 bodova.

Objava STRAH OD GLOBALNE RECESIJE STVARAN Pad na Vol Stritu petu sedmicu zaredom prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -