Vijesti

Sumnjiva prodaja imovine Vranice: Na parceli oglašeno 600 kvadrata, prodato 10.600

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Hoće li se dozvoliti da se i prodaja imovine završi na kriminalan način …

Bio je 13. decembar 2021. godine, Općinski sud u Sarajevu prodaje imovinu nekadašnjeg građevinskog giganta Vranice d.d. Sarajevo.

Nekretnine Vranice podijeljene u nekoliko parcela, ukupne kvadrature preko 40.000 metara kvadratnih procijenjenih na preko 16 miliona KM, ponuđene su početnom cijenom na prodaju za 5,7 miliona KM.

Nakon održanog ročišta, prodate su ponuđaču TSP-Euroguma d.o.o. Sarajevo po cijeni od 10 miliona KM. No, ključni momenat odigrao se tri mjeseca ranije na jednoj posebnoj parceli, kojom ćemo se baviti u ovoj priči.

Bio je 14. septembar 2021. godine. Općinski sud u Sarajevu donosi Zaključak kojim je oglašena druga prodaja gore pomenutih nekretnina Vranice. Pod sudskim brojem 2100/9 nalazi se jedna parcela – Ekonomsko dvorište površine 600 metara kvadratnih. Kasnije će se ispostaviti da je kvadratura na oglasu za prodaju “pogrešno” navedena. Radilo se zapravo o 10.600 metara kvadratnih!

Dajući pogrešnu uputu o prodaji, Sud je zainteresirane ponuđače svjesno pozvao da sudjeluju u javnom nadmetanju za nekretninu kvadrature 600 m2, a kupcu je zapravo prodao nekretninu od 10.600 m2.

Ako se razlika u kvadraturi posmatra kroz razliku u cijeni konkretne nekretnine koja je oglašena na prodaju (600 m2) i one koja je prodata (10.600 m2), iznos je oko 5 miliona KM. Interesantno, na ovaj kardinalni propust i sumnjivu prodaju nije reagirao ni stečajni upravnik niti njegov ovlašteni advokat. Ta činjenica baca i novu sumnju na cijelu priču.

Vranica je godinama uništavana i za njeno uništavanje do sada nije odgovarao niko. Hoće li se dozvoliti da se i prodaja imovine završi na kriminalan način, vidjet će se u danima koji dolaze i kada se očekuju konačne odluke po ovom pitanju. Vijesti.ba će i u narednim danima donositi nove detalje ove krupne afere.

 

D.N

Biznis.ba / Vijesti.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -