Vijesti

Švajcarska suzbila inflaciju na 1,6 odsto

CIRIH – Švajcarska narodna banka podržala je svoju valutu kupovinom franaka na deviznom tržištu i tako uspješno suzbila godišnju stopu inflacije na julskih 1,6 odsto.

FOTO: Pixabay

Kako prenosi Blumberg, investitori se sada pitaju da li će država i dalje pomagati švajcarski franak i gdje su granice njegovog rasta.

Centralna banka Švajcarske je ranije prihvatila kampanju pooštravanja bez presjedana i prodala više od 68,6 milijardi dolara međunarodnih rezervi kako bi podstakla domaću valutu i poboljšala bilans stanja između drugog kvartala 2022. godine i prvog kvartala 2023. godine.

Podaci o inflaciji za jul pokazuju da se ta politika isplatila, ali se očekuje da će se pritisci na cijene vratiti, navodi Blumberg.

Volstrit smatra da će nakon ovog ispunjenog cilja država slabije podržavati švajcarski franak.

Makro strateg kompanije Vels Fargo u Londonu, Erik Nelson, ocjenjuje da SNB “postaje malo manje agresivna u kupovini franaka”.

Šef SNB Tomas DŽordan je u junu izjavio da restriktivni finansijski uslovi stvaraju “efekat prigušenja”, što je, prema Nelsonu, rani signal da bi centralna banka Švajcarske mogla da ublaži devizne intervencije.

Nelsonovo mišljenje dijeli i devizni strateg kompanije Barklis, Lefteris Farmakis, koji smatra da švajcarska valuta postaje malo preskupa i da SNB sada nema toliko potrebe da je kupuje.

Investitori sada željno čekaju podatke o prodaji deviza u drugom kvartalu, koje će SNB objaviti 30. septembra. Srna

Objava Švajcarska suzbila inflaciju na 1,6 odsto prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.