Vijesti

Sve više Austrijanaca ne može da plati račune

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Poskupljenja i sve skuplji život pravi velike probleme sve većem broju Austrijanaca, pa već sada 14 posto građana Austrije više nije u mogućnosti da plati sve račune.

U avgustu je inflacija prema procjenama iznosila 9,1 odsto, a prvi put poslije 12 mjeseci je došlo do stagnacije na visokom nivou, nakon dugog trenda neprestanog rasta.

Istraživanje koje je sprovelo Udruženje trgovaca Austrije pokazuje da 83 odsto Austrijanaca brine poskupljenje.

Posebno je alarmantno što sve više nije u mogućnosti da poplaća sve račune.

Tako 18 posto Austrijanaca kaže da više ne može da uredno plaća rate kredita, a 14 posto tvrdi da nije u mogućnosti da plati sve dospjele račune.

Velika većina Austrijanaca, odnosno 75 posto, trenutno kupuje jeftinije namirnice, a 19 posto se ograničava na kupovinu samo za život potrebnih potrepština.

Istraživanje pokazuje da je 52 posto Austrijanaca navelo da im se pogoršao kvalitet života u odnosu na vrijeme prije talasa poskupljenja.

Što se uštede tiče, Austrijanci štede, na prim,er, tako što izb,egavaju odlazak u restorane (53 posto), ali i u noćne klubove (42 procenata), bioskope (41 posto).

Što se kupovine tiče, 41 posto ističe da štedi prilikom nabavke odjeće, a 34 posto ne kupuje namještaj ili dekoraciju.

“Štedljiviji pristup građana osjećaju prije svega ugostitelji i trgovci robe koja nije iz pehrambenog sektora”, ukazuje predsjednik Udruženja trgovaca Rheiner Will.

On je istakao da istraživanje pokazuje kako je kritična situacija, a rezultat toga je udvostručenje broja stečaja.

“Ukoliko ne bude Vlada djelovala pod hitno do kraja godine će do 6.000 trgovaca zatvoriti svoje radnje “, upozorava Will.

(Biznis.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -