Vijesti

SVJETSKO, A NAŠE: Proizvodi firme iz Hrasnice kod Sarajeva konkurišu na svjetskom tržištu, povećan izvoz, sve krenulo nabolje!


Firma Alternativa iz Hrasnice kod Sarajeva, koja se još od 2001. godine bavi proizvodnjom građevinske limarije i čiji se izolacijski paneli ugrađuju u industrijske objekte širom BiH, kroz projekat EU4Business opremila je nedavno i savremenu laboratoriju.

Do sada su ove usluge morali obavljati kod firmi u inostranstvu, a sada to čine u svojoj kompaniji. Tako je otvorena prva laboratorija u BiH koja može mjeriti kvalitet izolacijskih panela do 200 milimetara.

Povećanje izvoza

Alternativa može pružati ovakve laboratorijske usluge drugim proizvođačima u BiH i regiji. Sve ovo je rezultiralo povećanjem izvoza od čak 50 posto, a sa svojim proizvodima dospjeli su na sve kontinente. Fokus.ba posjetio je pogone ove kompanije i razgovarao sa zaposlenima na čelu sa direktorom Salihom Lemešom.

-Kompanija Alternativa osnovana je 1997. godine kao trgovačko društvo i u početku se bavila trgovinom metalima crne i obojene metalurgije. S proizvodnjom počinje 2001. godine. Za početak u dosta skromnim uvjetima, a poslije je organski rasla i širila se da bi danas bila jedna respektabilna kompanija u evropskim okvirima – kaže Lemeš.

Navodi da Alternativa danas zapošljava 132 radnika, te da pokriva tržišta bivše Jugoslavije, Mađarske, Austrije, Njemačke, Francuske i još nekih drugih zemalja Dalekog istoka.

-Uspjeli smo osvojiti najzahtjevnija tržišta i danas kompanija Alternativa s ponosom može kazati da pripada grupi najrespektabilnijih dobavljača u oblasti limova i panela koji se koriste u građevinarstvu, a za izgradnju industrijskih objekata, objekata šire namjene, šoping centara, sportskih dvorana itd. – kaže Lemeš.

Alternativa je po drugi put učesnik projekta koji finansira EU, a implementira GIZ. Navode da su dobili značajnu podršku i ostvarili pozitivnu saradnju s dodijeljenim mentorima.

EU pomogla u certifikaciji

Projektom Evropske unije u najvećoj mjeri podržano je certificiranje proizvoda. S obzirom da su glavni proizvodi Alternative termoizolacioni paneli, kako bi ih mogli prodavati na tržištu EU, neophodna je njihova certifikacija odnosno ispitivanje vatrootpornosti kod akreditovanih laboratorija.

-Provedena su ispitivanja ukupno osam vrsta proizvoda i sada za njih posjedujemo potrebne izvještaje koji dokazuju da ispunjavaju zahtjeve EU u području sigurnosti, zdravlja i okoliša. Kao društveno odgovorna kompanija, Alternativa redovno usklađuje poslovanje s novim ISO standardima, što garantuje kupcima da će uvijek dobijati kvalitetne i s građevinskim normama usklađene proizvode. Kao društveno odgovorna kompanija, Alternativa redovno usklađuje poslovanje s novim ISO standardima, što garantuje kupcima da će uvijek dobijati kvalitetne i s građevinskim normama usklađene proizvode – ističe Irma Bećković projekt-menadžer Alternative i voditelj navedenog projekta EU.

Navodi da su, poštujući Zakon o zaštiti na radu, projektom podržane i konsultantske usluge za analizu postojećeg radnog okruženja i zaštitu na radu.

-Alternativa je prihvatila i počela s primjenom svih utvrđenih mjera za siguran i zdrav rad na radnim mjestima i u radnoj okolini u skladu s Aktom o procjeni rizika. Kako bi se kompletan proizvodni proces značajno unaprijedio, ubrzao i postao efikasniji, u kompaniji se provodi digitalizacija korištenjem savremenih IT rješenja i tehnologija. Projektom je podržana i nabavka dodatne opreme za digitalizaciju proizvodnje, čime je povećana produktivnost rada u proizvodnji za minimalno 20 posto – pojašnjava Bećković.

Inovacije u proizvodnji

Dodaje da je nabavkom dodatne opreme za ispitivanje mehaničkih svojstava termoizolacionih panela značajno unaprijeđen postojeći laboratorijski kapacitet i cjelokupan sistem proizvodnje. Također je, kako naglašava Bećković, nabavljen i set specijalnih alata za proizvodnju novih proizvoda.

-Realizacijom navedenih proizvodnih inovacija kompanija je značajno unaprijedila poslovanje i zaista očekujemo dugoročne koristi od podržanih aktivnosti – zaključuje naša sagovornica.

Zahvaljujući značajnoj podršci EU za projekat laboratorija i certificiranja, Lemeš navodi kako je njihova laboratorija odlično opremljena i da takve nema u BiH.

-U toj laboratoriji mi svakodnevno pravimo kontrolu svojih proizvoda, svakodnevno znamo šta smo dobili iz proizvodnje i šta smo poslali kupcu. To su vrhunski proizvodi koji nam omogućavaju da dođemo do najboljih svjetskih kompanija – ističe Lemeš.

Potcrtao je kako imaju potpisane ugovore i s dvije kompanije s respektabilnim imenima u svijetu, ali da zbog tajnosti ugovora ne može otkrivati njihova imena.


(Pressmedia)