Vijesti

Takse donijele u budžet grada Banjaluka 35 miliona KM

BANJALUKA – Grad Banjaluka je na osnovu svih naknada, taksa i pružanja javnih usluga do 22. decembra 2021. godine ostvario prihod od 34,7 miliona KM, što je gotovo sedam miliona KM više nego u istom periodu 2020.

Foto: Capital.ba

Prema podacima Odsjeka za praćenje prihoda grada Banjaluka, 2020. godine taj prihod je iznosio 27,9 miliona KM.

Ovo obuhvata administrativne naknade i takse, komunalne takse i naknade, prihode od pružanja javnih usluga i naknade po raznim osnovama, gdje su najznačajnije naknada za uređenje građevinskog zemljišta  i komunalna naknada za korištenje dobara od opšteg interesa te u ovu grupu ne spada zemljišna renta.

Kako je istakao Branimir Grbić, šef Odsjeka za praćenje prihoda Gradske uprave Banjaluka, do povećanja prihoda u 2021. godini je došlo zbog stabilizacije ekonomskih prilika i bolje kontrole naplate pojedinih vrsta prihoda.

Najveći je prihod ostvaren po osnovu komunalne takse za korištenje prostora za parkiranje, i to 3.563.215 KM, i komunalne takse na firmu u iznosu od 3.502.695 KM“, kazao je Grbić za “Nezavisne”.

Istakao je da je od naplate administrativnih taksa grad ostvario prihod od 1.101.784 KM.

Na osnovu naplate komunalnih taksa za korištenje prostora na javnim površinama grad je naplatio 495.787 KM, a od komunalnih taksa za privređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima prihod je bio 2.272 KM“,  rekao je Grbić.

Prema njegovim riječima, od boravišne takse ostvaren je prihod od 188.091 KM, dok je na osnovu ostalih predmeta taksiranja zarađeno 153.507 KM.

Po osnovu komunalnih taksa za korištenje reklamnih panoa grad je naplatio 1.511.203 KM“, kazao je Grbić.

Prema njegovim riječima, najznačajnija je naknada ostvarena na osnovu uređenja građevinskog zemljišta, kao i od komunalnih naknada za korištenje dobara od opšteg interesa.

Grad je od naknade za uređenje građevinskog zemljišta naplatio 8.055.537 KM, a po osnovu zemljišne rente 11.095.545 KM“, kazao je Grbić.

Istakao je da se oba ova prihoda naplaćuju po osnovu rješenja, koje je izdalo Odjeljenje za komunalne poslove ili na osnovu ugovora koje je sklopio grad s investitorima, a ne na osnovu izdatih administrativnih taksa.

Prihod od naknada za korištenje komunalnih dobara od opšteg interesa koje se naplaćuju od svih vlasnika nepokretnosti je iznosio 4,6 miliona KM”, kazao je Grbić.

Istakao je da je najveći razlog porasta većine prihoda u 2021, osim poboljšanja ekonomske situacije, efikasniji rad inspekcijskih i komunalnih organa Gradske uprave Banjaluka i organa naplate Poreske uprave RS.   Nezavisne

Objava Takse donijele u budžet grada Banjaluka 35 miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.