Vijesti

TEŠANJ PRESTIGAO ZENICU I NOVO SARAJEVO

[ad_1]

Tešanj je već dugo poznat kao jedna od najrazvijenih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, a novi podaci pokazuju da ovaj grad ne prestaje rasti u ekonomskom smislu.

To pokazuju i novi podaci o ostvarenom prometu putem fiskalnih uređaja, što je važan pokazatelj razvijenosti i kretanja unutar jedne lokalne zajednice.

Naime, Tešanj je zabilježio snažan rast i – prema podacima za septembar ove godine – uspio je prestići dvije velike općine/grada, a to su Novo Sarajevo i Zenica.

U septembru ove godine Tešanj je imao promet od 207,7 miliona KM, što je za čak 38 miliona KM više nego u istom mjesecu lani, kada je promet iznosio oko 169 miliona.

Time je izbio na visoko šest mjesto u cijeloj Federaciji BiH, što je ogroman uspjeh ako se uzme u obzir veličina ovog grada.

Tešanj je prestigao Zenicu u kojoj je promet pao sa 230 miliona KM iz septembra prošle godine na oko 196 miliona, i Novo Sarajevo (pad sa 191 na 189 miliona KM).

Na prvom mjestu i dalje je Novi Grad Sarajevo (417 miliona KM), Ilidža (oko 386 miliona), Tuzla (oko 320 miliona), Mostar (311 miliona) i Centar Sarajevo (oko 283 miliona KM). Riječ je o općinama i gradovima gdje je najviše stanovništva i gdje su sjedišta najvećeg broja kompanija.

(E. P./ BiznisInfo.ba.)

Hayat.ba