Vijesti

Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

Koja slovenačka firma gradi veliki pogon u BiH, koja domaća firma dijeli profit s uposlenicima, ko je lider na tržištu osiguranja u FBiH, koliko je iznosio izvoz iz BiH u protekloj godini…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Autoceste FBiH srušile rekord naplate cestarine

U 2021. godini, autocestu je koristilo 12.864.430 vozila, što je 20,01 posto više nego je bilo 2020. godine i 4,16 posto više u odnosu na 2019. godinu.

– U protekloj godini autocestu kroz Federaciju BiH koristilo je više od 12,8 miliona vozila, a što je značajan skok u odnosu na 2020. godinu – pokazuju informacije Javnog poduzeća Autoceste FBiH, a iz kojih je vidljiv značajan oporavak cestovnog saobraćaja.

Sve to svakako govori i o oporavku privrednih tokova, a u Autocestama mogu biti posebno optimistični i zbog mogućnosti još snažnijeg opravka u godini koja je pred nama.

9. Poraslo tržište osiguranja u FBiH, Adriatic lider

Ukupna premija osiguranja drušava u Federciji BiH lani je bila 572.793.593 KM, što je za 8,3 posto više nego godinu ranije. Najveći udio imalo je Adriatic osiguranje od 74,3 miliona KM i rast od 7,5 posto, koje je time zadržalo lidersku poziciju.

8. Firma u BiH povećala plate radnicima, 300 KM za zimnicu, 1.500 regres

Radnici “EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari” (kod Doboja) u Novu godinu ušli su s brojnim pogodnostima i benefitima, te onim najvažnijim – povećanjem plata za pet posto u 2022. godini. Trenutno im, prema pogodnostima koje proizilaze iz radnog odnosa, mogu pozavidjeti brojni radnici, ne samo u realnom nego i javnom sektoru.

Od ove godine, radnici ove kompanije mogu računati na 300 KM kao pomoć za zimnicu i ogrev, te blizu 1.500 KM regresa za korištenje godišnjeg odmora.

7. Fabrika iz Srebrenice zaustavila proizvodnju, radnici završili na birou

Fabrika za preradu krompira “Green grupa Bosna” u Srebrenici će biti privremeno zatvorena odlučio je investitor, potvrdila je Nada Pavlović, menadžerica prodaje u ovoj firmi. Kako je Pavlović pojasnila, firma će biti zatvorena zbog rasta cijena sirovina, konkretno krompira. Privremeno su raskinuti ugovori s radnicima koji će sada biti na birou.

6. Obrtnicima i samostalnim djelatnicima u FBiH uplaćeno 60 miliona KM

Iz Budžeta Federacije BiH ove sedmice je isplaćeno 60 miliona KM za 24.766 korisnika u FBiH kao pomoć obrtima i drugim samostalnim djelatnostima u uslovima pandemije.

Cilj ove finansijske pomoći je održati zaposlenost, podržati likvidnost, kao i olakšati prevazilaženje posljedica pandemije obrtnicima i drugim samostalnim djelatnostima. Podržano je ukupno 44.056 radnih mjesta u Federaciji BiH.

5. Tvorac zlatne groznice u Varešu investira u još jednu lokaciju u BiH

Kompanija Likos Balkan Metal (LBM), sa sjedištem u Bijeljini, planira da uloži između pet i šest miliona KM u geološka istraživanja na planini Ozren, jer postoje opravdana očekivanja da na tom lokalitetu ima bakra, koji vrlo često prate izvjesne količine zlata i srebra, kao i drugih bazičnih metala.

Prvi čovjek LBM-a Miloš Bošnjaković je rekao je da istraživanja iz vremena bivše Jugoslavje govore da na Ozrenu ima nikla i kobalta, što geolozi smatraju da je izuzetno interesantno područje za geološka istraživanja. Bošnjaković je jedan od najzaslužnijih za dešavanja u Varešu, gdje firma Adriatice Metals (čiji je suvlasnik), uveliko priprema eksploataciju rude.

4. Kamp prikolice iz Viteza prodavat će se širom svijeta

U Vitezu je održano prvo okupljanje distributera kompanije Derubis, koja se bavi proizvodnjom jahti i kamp prikolica. Na okupljanju su bili prisutni generalni distributer za EU i Rusijui ostali distributeri iz Njemačke, Švicarske, Holandije, Belgije, Litvanije, Rusije, Češke republike, Slovenije, Hrvatske, kao i Saudijske Arabije. 

Povod okupljanja bio je dogovor za poslovanje u narednim godinama, kao i obilazak nove fabrike Derubis, koja se početkom februara ove godine otvara u Vitezu.

3. Bh. kompanija Ministry of Programming od ove godine dijeli profit s uposlenicima

Domaća IT kompanija Ministry of Programming (MOP) odlučila je ove godine uvesti program podjele dijela profita sa usposlenicima.

Stalni uposlenici firme tako će od ove godine, osim redovnih plata, primati i dio dobiti kompanije. Informaciju je objavio Rešad Začina, suosnivač i izvršni direktor komapnije.

2. Rekordan izvoz iz BiH u 2021.

Izvoz iz Bosne i Hercegovine prošle godine je iznosio 14 milijardi i 274 miliona KM, što je za 35,7 posto više nego 2020. godine. Uvoz je lani bio 21 milijardu i 597 miliona KM, što je za 27,9 posto više nego godinu ranije.

Prema analizi BiznisInfa, ovo je rekordan godišnji izvoz iz BiH. Ovim je oboren rekord iz 2018. kada je izvoz bio 1,9 milijardi KM.

1. Slovenci grade veliki pogon u Novom Travniku na 11.000m2

Firma ADK d.o.o. gradi novu tvornicu u Novom Travniku na 11.000m2 u kojoj je smješten i centralni garderober predviđen za 1.000 uposlenika.

Poduzeće ADK d.o.o. jedno je od najvećih slovenačkih poduzeća u metalsko-prerađivačkoj grani industrije u BiH. Veći dio djelatnosti predstavlja izrada složenih čeličnih konstrukcija od sitnozrnatog čelika i montaža završnih proizvoda. Odranije imaju proizvodnju i u Novom Travniku.

(BizniInfo/PRESS)



(Pressmedia)