Vijesti

„Toplani“ prijeti gubitak imovine vrijedne 7,5 miliona KM?

BANJALUKA – Banjalučkoj Toplani” prijeti realna opasnost od gubitka postrojenja i opreme vrijedne 7,5 miliona maraka jer ne može da vraća pozajmljeni novac investiran u izgradnju rejonskih kotlovnica.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

“Toplana”, koja je svoju osnovnu djelatnost, proizvodnju i isporuku toplotne energije predala „Eko Toplanama“ je 2013. godine emitovala desetogodišnje obveznice vrijedne devet miliona maraka, sa grejs periodom od pet godina i godišnjom kamatnom stopom od sedam odsto.

Obveznice je kupila Investiciono – razvojna banka Republike Srpske, odnosno njeni fondovi uzevši kao zalog imovinu Toplane, čija uprava navodi da nema odakle da plaća te obaveze.

Okvirnim zakonom o zalozima je određeno da založni povjerilac može pokrenuti postupak izvršenja, koji podrazumjeva i  prodaju imovine, ukoliko “Toplana” — založni dužnik, ne bude uredno izvršavala svoje obaveze. “Toplana” neće moći izmirivati svoje obaveze po osnovu emitovanih obveznica, čijom emisijom je pribavljen novac za izgradnju rejonskih toplana na drvnu sječku”, navodi se u izvještaju o poslovanju koji će se uskoro naći pred gradskim odbornicima.

Uprava preduzeća se ponovo uzda u Grad, koji je već preuzeo dio njihovih od ranije nagomilanih obaveza.

Ukoliko Grad ne iznađe način izmirenja obaveza, nastupiće nelikvidnost, sa posljedicama koje iz takvog stanja proizilaze“, zaključuje se u izvještaju koji potpisuje v. d. direktora Zoran Kiza.

Inače, gubitkom djelatnosti, Toplana je izgubila i prihode.

Tako su oni u prošloj godini bili oko 665.000 KM, od čega se 500.000 KM odnosi na prihod od najma opreme i postrojenja „Eko Toplanama“.

Generalno, preduzeće je u prošloj godini poslovalo sa gubitkom od 1,44 miliona mararaka, sa čime je akumulirani gubitak narastao na preko 95 miliona KM.

CAPITAL: D. Tovilović

Objava „Toplani“ prijeti gubitak imovine vrijedne 7,5 miliona KM? prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -