Vijesti

Trošak Evropske unije zbog energetske krize narastao na skoro 800 milijardi eura

Zemlje Evropske unije do sada su izdvojile 681 milijardu eura za troškove energetske krize, dok je Britanija izdvojila 103 milijarde eura, a Norveška 8,1 milijardu eura od septembra 2021. godine, prema analizi think-tanka Bruegel.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ukupan iznos od 792 milijarde eura stavljen je u usporedbu sa 706 milijardi eura Bruegelove posljednje procjene za novembar 2022. godine, dok zemlje ove zime nastavljaju da se suočavaju s posljedicama ruskog prekida većine isporuka gasa Evropi tokom 2022. godine.

Njemačka je na vrhu liste potrošnje, izdvojivši skoro 270 milijardi eura – što je suma koja nadmašuje sve druge zemlje.

Velika Britanija, Italija i Francuska su sljedeće po izdacima, iako su svaka potrošila manje od 150 milijardi eura. Većina država EU potrošila je samo dio tog iznosa.

Računajući po glavi stanovnika, Luksemburg, Danska i Njemačka su potrošili najviše novca.

Potrošnja koju su zemlje namijenile na energetsku krizu sada je u istom nivou kao i fond EU za oporavak od COVID-19 od 750 milijardi eura.

To je dogovoreno 2020. godine, a Brisel je preuzeo zajednički dug i prebacio ga na 27 država članica bloka kako bi se izborile s pandemijom.

Ažuriranje potrošnje energije dolazi u trenutku kada zemlje raspravljaju o prijedlozima EU za dalje ublažavanje pravila o državnoj pomoći za projekte zelene tehnologije, dok Evropa nastoji da se takmiči sa subvencijama koje su dostupne u Sjedinjenim Državama i Kini, pišu Vijesti.ba.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -