Vijesti

Troškovi života rastu najbržim tempom u posljednjih 30 godina u Velikoj Britaniji

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Rastući troškovi hrane i računa za struju podstiču potrošačke cijene na rast najbržom stopom u gotovo 30 godina u Velikoj Britaniji, pokazuju najnoviji podaci.

Inflacija potrošačkih cijena porasla je na 5,4 posto u 12 mjeseci do decembra, u odnosu na 5,1 posto mjesec prije, što je još jedan udarac za građane.

Posljednji put inflacija je bila viša u martu 1992. godine, kada je iznosila 7,1 posto.

A s obzirom na to da će troškovi plina i struje uskoro dodatno rasti, analitičari su upozorili da bi ponovo mogli dosegnuti tu razinu.

Ministar finansija Velike Britanije Rishi Sunak rekao je da razumije pritiske s kojima se ljudi suočavaju, ali opoziciona Laburistička stranka kaže da se mnoge porodice suočavaju s nadolazećim “trostrukim udarom” finansijskih pritisaka, javlja BBC.

Posljednje brojke povećat će pritisak na vladu, koja je već pod kritikom zbog povećanja poreza koja će stupiti na snagu u aprilu.

Oni će također potaknuti pozive Engleskoj banci da povisi kamatne stope u pokušaju da se inflacija približi ciljnoj vrijednosti od 2 posto.

Posljednji rast objavio je Ured za državnu statistiku, navodeći da je porast cijena namještaja i odjeće također pridonio rastu troškova života u decembru.

 

 

(FENA)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -