Vijesti

TRŽIŠTE I DALJE NESTABILNO Cijene gasa u EU ojačale, u Britaniji skliznule

S druge strane, cijene gasa u Britaniji su skliznule poslije kratkog rasta, nakon što je norveška policija saopštila da je riješen incident do kojeg je došlo danas u fabrici Nihamna, koja prerađuje gas sa ogromnog polja Ormen Lange, ali nije jasno o kakvoj se nezgodi radi. Norveška je sada najveći evropski snabdijevač gasom.

Cijena gasa za isporuku u narednom mjesecu (fjučers ugovori) porasla na nizozemskom tržištu za 2,5 evra na 160,50 evra po megavat-satu (MWh) na trgovanju do 8:51 časova po srednjoevropskom vremenu, izvještava Rojters.

Fjučersi gasa za decembarsku isporuku skočili su za 5,6 evra na 178,15 evra/MWh.

Na britanskom trgovanju za dan unapred, cijena gasa se spustila za 7,20 penija na 1,68 funti po Britanskoj termalnoj jedinici (BTU), dok je za isporuku odmah danas skliznula za 4,5 penija na 1,72 funte po BTU.

Francuski sindikat FNME-CGT, inicijator višenedjeljnog štrajka u rafinerijama i skladištima nafte koji poremete snabdijevanje gorivom u Francuskoj, pozvao je danas na širenje ove industrijske akcije na cijeli energetski sektor.

Pored aktuelnog štrajka u rafinerijama i skladištima benzina, u toku su i obustave rada, prema saopštenju sindikata, u pet nuklearnih reaktora francuske energetske kompanije EDF, a u štrajku su i radnici u skladištu gasa francuskog Anžija.

Objava TRŽIŠTE I DALJE NESTABILNO Cijene gasa u EU ojačale, u Britaniji skliznule prenesena sa portala Aloonline.ba.