Vijesti

Turska lira ojačala, Svjetska banka smanjila prognozu rasta zemlje – Biznis.ba

Turska lira je nastavila danas uzlazni trend, dijametralno suprotan prošmjesečnom nekontolisanom padu, mada je Svjetska banka smanjila prognoze ekonomskog rasta zemlje.

Lira je ojačala na 13,73 lira za dolar na ranom trgovanju na Istanbulskoj berzi i stabilizovala se na nivou 13,79 do 08:24 časova po srednjoevropskom vremenu, izvještava Rojters.

Zahvaljujući dijelom inventivnim mjerama tržišnih regulatora, koje su pomogle da se smiri valutna kriza koja je eksplodirala krajem prošle godine, turska valuta se držala u rasponu od 13,7-13,94 lira za dolar tokom protekle nedjelje.

Tokom 2021. godine, izgubila je 44 posto vrijednosti prema dolaru, a prošle nedjelje je oslabila za 5,0 posto.

Procjenjuje se da je ova velika tržišna ekonomija u usponu porasla za snažnih 9,5 procenata u 2021. godini, uprkos tržišnim nestabilnostima posljednjih mjeseci, prema najnovijem izvještaju Svjetske banke o globalnim ekonomskim izgledima.

Međutim, Svjetska banka predviđa da će rast bruto domaćeg proizvoda Turske naglo usporiti na 2,0 posto ove godine i na 3,0 procenta u 2023. U izvještaju iz prošlog juna, ova međunarodna finansijska institucija je predviđala rast Turske od 5,0 odsto u 2021, i od 4,5 procenata u 2022. i 2023. godini.

Turska ekonomija, vrijedna 720 milijardi dolara, zabilježila je rast od 0,9 posto u 2019. i od 1,8 odsto u 2020. godini, usljed recesije izazvane s jedne strane valutnom krizom i, s druge strane, pandemijom virusa korona.

Nakon pada lire krajem decembra na rekordno nizak nivo od 18,4 lira za dolar, predsjednik Tajip Erdoan je najavio program čiji je cilj da motiviše štediše da ne konveruju depozite u domaćoj valuti u devize, tako što će deponentima biti nadoknađen bilo kakav gubitak uzrokovan slabljenjem lire.

Turska je u utorak ovaj program proširila i na korporativne depozitne račune, što je prema saopštenju Ministarstva finansija rezultirano privlačenjem oko 108 milijardi lira (7,8 milijardi dolara) na depozitne račune kompanija.

Biznis.ba