Vijesti

Turska nastoji izbjeći recesiju dok se bori sa visokom stopom inflacije

ANKARA – Usred borbe protiv tvrdoglave inflacije, najviši ekonomski zvaničnici Turske naglasili su neophodnost istovremenog održavanja proizvodnje i izvoza, za koje kažu da će biti od ključnog značaja za borbu protiv potencijalnog ulaska u recesiju.

FOTO: Agencije

Dok se borimo protiv inflacije, trudimo se da održimo proizvodnju i izvoz kako ne bismo pali u recesiju. Moramo učiniti oboje u isto vrijeme“, rekao je potpredsjednik Cevdet Yılmaz novinarima nakon sastanka s bankarima u Istanbulu.

Dodao je da za održivi visok rast, investicije i zapošljavanje, ciklusi proizvodnje i izvoza moraju biti prioritet.

Rečeno je da će politika poreza, kredita i poticaja biti oblikovana u skladu s tim.

Centralna banka Turske od juna je povećala referentnu kamatnu stopu za 900 baznih poena kako bi se pozabavila inflacijom koja je prošle godine skočila na 25-godišnji maksimum iznad 85 posto, ali je kasnije u junu pala na čak 38,21 posto.

Erdogan je nakon ovosedmične sjednice Vlade rekao da će vlada smanjiti inflaciju na jednocifrenu cifru, ali da neće žrtvovati ekonomski rast i zapošljavanje.

Klix

Objava Turska nastoji izbjeći recesiju dok se bori sa visokom stopom inflacije prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.