Vijesti

U BIH SVE SKUPLJI GORIVO, MESO, HLJEB I ULJE, A MJERA POMOĆI JOŠ NEMA

[ad_1]

Pitaju se ima li kraja inflaciji i šta rade nadležni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti u BiH konačno su shvatile da moraju nešto poduzeti u vezi s velikim povećanjem cijena svih proizvoda. Planirane mjere su još neizvjesne ili u pripremi.

Za to vrijeme građani sve brže troše novac kojim raspolažu i počinju se odricati uobičajenih proizvoda. Činjenica je da plaća u BiH svakim danom ima sve manju vrijednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju je u jednoj sarajevskoj trgovini zabilježena cijena za litru ulja od nevjerovatnih 5,50 KM, uz njega je bili izloženo i jeftinije ulje s cijenom od 4,80 KM. Sve ovo su posljedice napada Rusije na Ukrajinu, a ekonomski stručnjaci već sada upozoravaju kako će rat u toj zemlji u značajnoj mjeri utjecati i na ekonomske, trgovinske i finansijske trendove i kretanja u Evropi, ali i svijetu.

Očekuje se da će ovaj rat izazvati rekordna povećanja cijene proizvoda na bazi brašna kao što su hljeb, tjestenina i keks. Cijene pšenice već su dostigle najviši nivo u proteklih 14 godina. Rusija i Ukrajina zajedno proizvode oko 14 posto pšenice, što čini gotovo jednu trećinu svjetskog izvoza pšenice.

Cijene hrane će definitivno rasti, a jedini bh. proizvođač ulja, kompanija Bimal, planira od iduće sedmice povećanje nabavne cijene ulja i to po 4,05 KM. Ako se na ovu cijenu doda sadašnja stopa PDV-a te marža maloprodajnika, to bi značilo da bi građani u trgovinama litru ulja mogli plaćati i do vrtoglavih 5 KM.

  • Kompanija BIMAL je napravila nivelaciju cijena u skladu sa svjetskim tržištem i aktuelnim mogućnostima za nabavu suncokretovog sjemena. Do ovoga je došlo zbog nedostatka domaće sirovine što je osnovna prepreka u kriznim situacijama. Ne možemo se osloniti na sjeme uljarica iz BiH, sirovinu moramo uvoziti i kupovati na stranim tržištima. One zemlje koje imaju svoju sirovinu u prednosti su jer se turbulencije na svjetskom tržištu manje te se sporije odraze na domaći proizvod na polici – istaknuli su iz Bimala.

Iako je najavljivano da cijene kruha neće rasti, Klasov polubijeli hljeb od vikenda košta 1,30 KM, potvrđeno je iz Klasa.

  • Cijene pšenice na tržištu su posljednjih sedam dana dosegle svoj rekord, a otežana isporuka dodatna je otežavajuća okolnost za proizvođače hljeb. Poskupljenje pšenice za 30 posto nas je, zbog ekonomičnog poslovanja kompanije, primoralo na korekciju cijena – kazali su.

Navode kako je cijena narodnog kruha ostala ista te da je poslovanje Klasa izravno ugroženo povećanjem cijene goriva i električne energije.

  • Zbog vrlo dinamičnih promjena cijena pšenice, praktično iz dana u dan, do daljnjeg ne možemo davati pouzdane prognoze cijena sirovine i energenata, a samim tim ni naših finalnih proizvoda – zaključuju iz Klasa. Cijene u trgovinama A kakve su cijene ostalih osnovnih artikala? Kilogram brašna je 1,95 KM dok pakiranje od 25 kg od dva različita proizvođača košta 24,40 KM, a ono skuplje 27,60 KM. Kilogram riže je 3,95 KM, dok je pakiranje od 15 komada 4,30 KM, a litra ulja 3,80 KM.

Pakiranje maslaca od 250 grama je 6,75 KM, što znači da je maslac dostigao nevjerovatan iznos od 27 KM za kilogram, a pakiranje rezanaca od 400 grama je 3,55 KM. Pola kg kafe je 8,50 KM. Cijene variraju od trgovine do trgovine, pojedini koriste situaciju i neopravdano podižu cijene, a inspekcije pozivaju građane da takve slučajeve prijave. Gorivo poskupljuje svakodnevno, a ono za sobom povlači poskupljenje svih proizvoda i usluga. Dizel je na pojedinim crpkama 3,61 KM i ako ovako nastavi, uskoro ćemo ga plaćati i 4 KM, piše Večernji list BiH.



Hayat.ba