Vijesti

U BIH UŠLO ROBE U VRIJEDNOSTI SKORO 550 MILIJARDI DOLARA Turski izvoz na Balkan porastao za četvrtinu

Najviše se izvozilo u Rumuniju, 4,7 miliona dolara, dok je najveći porast u odnosu na isti period prošle godine zabilježila Crna Gora, piše agencija Anadolija.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Prema podacima koje je novinar Anadolije prikupio iz Skupštine turskih izvoznika (TIM), u prvih devet mjeseci ove godine ostvaren je izvoz od 15 milijardi i 698 miliona dolara u balkanske zemlje, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Crnu Goru, pokrajinu Kosovo, u Makedoniju, Rumuniju, Srbiju, Sloveniju i Grčku.

U istom periodu prošle godine taj broj bio je na nivou od 12 milijardi i 571 milion dolara, pa je izvoz na Balkan lani porastao za 24,9%.

Najveći izvoz u pomenutom periodu među balkanskim zemljama ostvaren je u Rumuniju (4,7 mlrd USD), slijede Bugarska (3,4 mlrd USD), Grčka (2,1 mlrd USD), Srbija (1,3 mlrd USD) te Slovenija (1,2 mil USD).

U BiH uvezeno skoro 550 miliona dolara vrobe

Izvoz Turske u Albaniju iznosio je 742,8 mil USD, zatim u Bosnu i Hercegovinu (548,1 mil USD), Sjevernu Makedoniju (488,5 miliona), na Kosovo (483,1 mil USD), u Hrvatsku (439,1 mil USD), te u Crnu Goru (118,6 mil USD). Kada je riječ o izvozu u zemlje Balkana na osnovu gradova, najveći je bio iz Istanbula i iznosio 7,5 mlrd USD.

Ovim iznosom Istanbul je snosio 47,9% izvoza od 15,7 mlrd USD u zemlje Balkana.

Sektor hemijskih materijala i proizvoda ostvario je najveći izvoz na područje Balkana, izvezao je robe u vrednosti 2,8 milijardi dolara.

Slijede sektori čelik, automobilska industrija, crni i obojeni metali, električna energija i elektronika.

BONUS VIDEO:

Objava U BIH UŠLO ROBE U VRIJEDNOSTI SKORO 550 MILIJARDI DOLARA Turski izvoz na Balkan porastao za četvrtinu prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -