Vijesti

U Bingo trgovinama 2022. bilo pet miliona kupovina više nego prošle godine

Ukupan prihod Bingo Group u 2022. godini porastao je za 17 posto u odnosu na prošlu godinu i iznosi 1,7 milijardi maraka. Najveći rast prihoda, čak 80 posto, zabilježen je u proizvodnim kompanijama grupacije. Rast prihoda u Bingo trgovinama, osnovnoj djelatnosti grupacije, u odnosu na prethodnu godinu iznosi 16 posto, a u 2023. godini nastavljaju se investicije i ulaganja u bh. ekonomiju, rečeno je na press konferenciji.

Bingo Group, najveća domaća poslovna grupacija, objavila je poslovne rezultate za 2022. godinu. Prihodi ove grupacije iznose 1,7 milijardi maraka, što je 17 posto više nego u 2021. godini, dok je dobit na nivou grupe iznosila skoro 125 miliona maraka, što je u odnosu na godinu ranije rast od 25 posto.

– Posebno smo ponosni što je veći dio rasta dobiti zasnovan na rezultatima proizvodnih kompanija unutar Bingo grupacije, koje su zabilježile fantastičan rast prihoda više od 80 posto. Tako je kompanija Dita u 2022. godini udvostručila svoju proizvodnju i ostvarila izvoz od pet miliona maraka robe na inostrana tržišta, što je povećanje od 70 posto u odnosu na 2021. godinu – istakla je Ljiljana Kunosić, direktorica Bingo Group za medije održanoj danas u Sarajevu.

Ovaj objekat površine oko 30 hiljada kvadratnih metara jedan je od najvećih distributivnih centara ovog tipa u regionu. U distributivni centar je investirano više od 40 miliona maraka. U ovoj godini planiramo izgraditi još veći distributivni centar u Tuzli, najavila je Ljiljana Kunosić.

U prošloj godini Bingo Group je investirao 132 miliona maraka, što znači da je i više od cijele dobiti u prethodnoj godini investirano u dalji razvoj poslovanja, čime je potvrđeno opredjeljenje grupacije ka razvoju domaće privrede i domaćih kompanija. Tokom 30 godina svog poslovanja Bingo Group je u Bosni i Hercegovini investirao više 850 miliona maraka, što ovu grupaciju čini najvećim domaćim investitorom.

Statistika je pokazatelj da sve više kupaca bira Bingo kao svoje mjesto za kupovinu i da prepoznaju uložene napore u unapređenje iskustva kupovine koje pruža najbolju vrijednost za novac.- Za Bingo trgovinu prethodna godina je bila uspješna, sa rastom prihoda od 16 posto, odnosno sa 1 milijarde i 350 miliona na 1 milijardu i 550 miliona maraka. Ostvareno je pet miliona kupovina više nego u godini prije, otvoreno je pet novih objekata i investirana su značajna sredstva u renoviranje postojećih – izjavio je Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije Bingo.U maju 2023. godine, u Bingo trgovinama počinje implementacija nove sistematizacije, koja uključuje novo povećanje primanja uposlenih u prosjeku za 15 posto.- Naše opredjeljenje je da kontinuirano radimo na poboljšanju uvjeta rada uposlenika, ovo povećanje primanja od 15 posto je nastavak tih aktivnosti. Tako smo tokom 2020. godine, u vrlo izazovno doba pandemije, našim uposlenicima trajno povećali plaće za 20 posto, a regres i jednokratna finansijska pomoć su isplaćeni u 2021. i u 2022. godini – dodao je Ibrahimović.Andrijana Bukvarević, direktorica ljudskih resursa, govorila je o uvjetima rada, iz perspektive najvećeg poslodavca u BiH.- U protekloj godini, investicijama u rast i razvoj otvoreno je više od 350 novih radnih mjesta, koja smo uspješno popunili. Kada je u pitanju fluktuacija kadra, naš prosjek je ispod prosjeka odliva kadrova u industriji trgovine u regiji i na to smo posebno ponosni – izjavila je Bukvarević.Nekoliko novih inicijativa je najavljeno, među kojima se posebno ističe saradnja sa udruženjem Think Pink. Bingo Group u tekućoj godini svoj fokus stavlja na zdravlje žena, organizacijom preventivnih pregleda za više od 6.000 uposlenica Bingo Group, u saradnji sa udruženjem Think Pink.

faktor/press(Pressmedia)