Vijesti

U KASI MILIONI VIŠE NEGO LANI Inflacija podebljala pazar

U kasu trgovaca, ugostitelja i drugih privrednih subjekata koji posluju u sistemu fiskalizacije za šest mjeseci ove godine slilo se oko 870 miliona KM više nego lani, a stručnjaci ističu da je velika razlika u prometu najvećim dijelom posljedica poskupljenja robe i usluga, a ne stvarne zarade.

U Poreskoj upravi navode da je najveći promet preko fiskalnih kasa u posmatranom periodu ove godine ostvaren u maju, kada je vrijednost prodate robe i usluga dostigla 800,5 miliona KM.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Veći brojevi u evidentiranom prometu, tvrde ekonomisti, posljedica su inflacije, odnosno rasta cijena robe, ali i veće discipline poreskih obveznika, koji su poslodavce u RS natjerali da izdaju račune.

Rast cijena je glavni razlog za ostvareno finansijsko povećanje prometa. Ima donekle i stvarnog rasta, s obzirom na to da su se ljudi u protekle dvije godine zbog pandemije virusa korona suzdržavali od kupovine i štedjeli novac. Sada je došlo do relaksacije kada je riječ o tom pitanju, a stigli su i naši građani iz inostranstva i ovdje troše svoj novac gurajući tako potrošnju – priča izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac. Kao treći razlog rasta brojeva Grabovac navodi kontinuiran rad Poreske uprave RS, zbog čega se poreski obveznici ne usuđuju da posluju u sivoj zoni, odnosno ne smiju zaobilaziti obavezu izdavanja fiskalnih računa.

Da nema govora o rastu kupovne moći i boljem standardu građana Srpske smatra i ekonomista Zoran Pavlović.

– Poskupljenje robe je definitivno primarni razlog te velike razlike u ostvarenom prometu. Takođe, u prvom kvartalu ove godine vladala je histerija u vezi sa kupovinom namirnica zbog sukoba u Ukrajini, što je sigurno povećalo promet u određenoj mjeri – rekao je Pavlović.

Član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma “Horeka RS” Goran Kurtinović kaže da je rast prometa u ugostiteljskim objektima ove godine zanemariv u odnosu na lani.

– Bilježimo određeni rast, ali nije to ništa epohalno. I lani smo imali goste iz inostranstva, nismo bili zatvoreni. Međutim, cijene hrane i pića u ugostiteljskim objektima skočile su oko 30 odsto, a povećana je i fiskalna disciplina, tako da je to podebljalo pazar – rekao je Kurtinović.

S tim ocjenama slaže se i predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović.

– Posmatrano u globalu nema proizvoda koji nije poskupio, a cijene neke robe skočile su i do 60 odsto. Mahom je to najprometnija roba, koja se mora kupovati svakodnevno. Svi vidimo šta se lani moglo kupiti za 100 KM, a šta može sada. Novac gubi vrijednost kako inflacija raste, a mi radimo isto kao i lani, teško da smo više robe pazarili – kazao je Marjanović.

Male radnje

Bogdan Marjanović kaže da male prodavnice, polako, ali sigurno, nestaju.

– Veliki centri, koji prodaju sve, od igle do lokomotive, uništavaju male trgovce. Potrošaču nije važno da li će neki proizvod platiti dvadeset feninga skuplje ili jeftinije, već mu je važno da na jednom mjestu može uzeti sve i tu je prednost marketa. U skorije vrijeme nismo pravili presjek koliko je ostalo malih prodavnica u banjalučkoj regiji, ali prema podacima iz perioda pandemije to je oko 300 radnji, a kada smo osnovali asocijaciju 2008. godine, bilo ih je 680 – kazao je Marjanović.

BONUS VIDEO:

Objava U KASI MILIONI VIŠE NEGO LANI Inflacija podebljala pazar prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -