Vijesti

U Njemačkoj porastao broj radnika sa skraćenim radnim vremenom, evo šta je uzrok tome

Prema podacima Instituta za ekonomska istraživanja (IFO) u Minhenu, energetska kriza izaziva blago povećanje skraćenog radnog vremena u Njemačkoj u proizvodnim djelatnostima.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Porast je najizraženiji u prerađivačkoj industriji, gdje je broj radnika sa skraćenim radnim vremenom povećan sa 59.000 na 151.000.

Ovaj minhenski institut navodi da je do tih podataka došao na osnovu sprovedenih anketa, kao i na podacima njemačke Savezne agencije za zapošljavanje.

– Energetski intenzivne industrije, a posebno automobilski sektor, imaju više poslova koji se obavljaju sa skraćenim radnim vremenom, što je u skladu sa nedavnim usporavanjem proizvodnje u tim industrijama – kaže istraživač ovog instituta Sebastijan Link.

U automobilskoj industriji broj radnika sa skraćenim radnim vremenom porastao je sa 14.100 na 33.400, a u hemijskoj industriji sa 7.400 na 21.200.

– U poređenju s prethodnim zimama tokom pandemije, nivo skraćenog radnog vremena je i dalje veoma nizak – napomenuo je Link.

Tako je u novembru 2021. ukupno 750.000 ljudi bilo na skraćenom radnom vremenu.

Objava U Njemačkoj porastao broj radnika sa skraćenim radnim vremenom, evo šta je uzrok tome prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -