Vijesti

U Sarajevo City Centru tokom vikenda vakcinisano skoro 2000 osoba

[ad_1]

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo nastavio je akciju “Vakcinacija prema građanima”, a na punktu u Sarajevo City Centeru (SCC), danas su utrošene 982 doze vakcina protiv koronavirusa. Zbog izuzetno velikog interesa građana, vakcinacija na ovom punktu danas je trajala od 10:00 do 16:00, umjesto do 15:00 sati, kako je prvobitno bilo planirano.

Na ovom punktu jučer je utrošeno 969 doza, tako da je tokom ovoga vikenda u SCC-u vakcinisana ukupno 1.951 osoba.

Na raspolaganju su bile vakcine Pfizer, Sinopharm i Sinovac, a građani su mogli primiti prvu, drugu ili treću dozu vakcine po izboru.

S obzirom na porast broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo, a i činjenicu da je većini građana isteklo šest mjeseci od druge doze, stanovništvo se poziva da se u što većem broju vakciniše booster dozama. Osim vikendima u tržnim centrima, građani vakcinaciju mogu obaviti i radnim danima u bilo kojem domu zdravlja na području KS, bez obzira na mjesto prebivališta.

Prema preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH, booster dozu mogu primiti osobe starije od 18 godina najranije tri mjeseca od prijema druge doze, ako nisu bolovale Covid-19. Osobe koje su prebolovale Covid-19 i primile dvije doze vakcine, ovu dozu mogu primiti najranije šest mjeseci od prijema druge doze.

Podsjećamo, akcija “Vakcinacija prema građanima” Ministarstva zdravstva KS pokrenuta je početkom novembra, a u tržnim centrima na području Kantona Sarajevo na ovaj način vakcinisano je oko 8.000 građana.

[ad_2]

Akta.ba