Vijesti

UIO tužiocima prijavila kriminal „težak“ 67 miliona KM

BANJALUKA – Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH podnijela je u prošloj godini nadležnim tužilaštvima 101 izvještaj protiv poreskih obveznika za koje sumnjaju da su počinili krivična djela i oštetili budžet za 67 miliona maraka.

Foto: Capital

U UIO su za CAPITAL rekli da se od ukupnog broja prijava koje su podnijeli najveći broj odnosi na krivična djela „poreska utaja ili prevara” i “nedozvoljen promet akciznih proizvoda”.

„Ukupna šteta po podnesenim prijavama iznosi 67.160.147 KM“, kazali su u UIO.

U ovoj instituciji nisu željeli da otkriju protiv kojih poreskih obveznika su podnijeli izvještaje navodeći da to čine u cilju zaštite istrage.

„Predmeti po prijavama su u radu kod nadležnog tužilaštva, te u cilju zaštite istrage, odnosno izbjegavanja ugrožavanja istrage, odgovor na pitanje protiv kojih obveznika su izvještaji podneseni nismo u mogućnosti dostaviti“, naveli su u UIO.

Broj podnesenih prijava tužilaštvu lani je ostao na približno istom nivou kao u 2020. godini, ali je iznos štete za koju se obveznici terete lani bio dosta veći u odnosu na godinu ranije.

Prema podacima UIO u 2020. godini tužilaštvima je podneseno 100 prijava, dok je pričinjena šteta po budžet iznosila 16,1 milion KM.

CAPITAL: M. Č. Lj.

Objava UIO tužiocima prijavila kriminal „težak“ 67 miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.