Vijesti

Ukida se PDV na doniranu hranu

Ukidanjem PDV-a za doniranu hranu omogućit će se da hrana u vrijednosti od oko 130 miliona KM na godišnjem nivou ne bude uništena nego donirana za one koji je sebi ne mogu priuštiti.

Prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija, u Bosni i Hercegovini se godišnje uništava i baca oko 400.000 tona hrane. Razlog zbog kojeg je to tako jeste zakonska regulativa koja otežava proces doniranja hrane jer kompanije na donacije hrane moraju platiti 17 posto PDV-a.

Kako je rekao jedan od predlagača zakona Saša Magazinović, UIO je već završio veći dio posla.

„Usvajanjem ovog zakona bi se pridružili Evropskim zemljama, i bili bi rame uz rame sa Hrvatskom, Belgijom, Češkom i drugim zemljama. U Parlamentu smo jednoglasno usvojili ovaj zakon,kao i dva zaključka SNSD-a a tiču se procedura u UIO“, rekao je Magazinović.

Podsjećamo, Predstavnički dom je na posljednjoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio predloženi zakon kojim se ukida plaćanje poreza na doniranu hranu, a koji je u tom domu zajednički predložilo 15 poslanika i poslanica.

Tokom rasprave u Predstavničkom domu BiH moglo se čuti da se u Bosni i Hercegovini na godišnjem nivou uništi hrana vrijedna oko 130 miliona KM te da velike količine te hrane propadaju dok se broj korisnika javnih kuhinja povećava.

Također, istaknuto je i da se, umjesto doniranja, trgovački lanci, restorani i ostali koji se bave tim poslom odlučuju da hranu unište i pošalju na deponije jer tom prilikom ne plaćaju PDV.

Procjene UN ukazuju na to da se godišnje uništi 140.000 tona hrane u BiH. U Bosni i Hercegovini nema zvaničnog i do kraja preciznog podatka. Preduzeća su imala troškove uništavanja hrane koji su iznosili oko pet posto vrijednosti donirane hrane ili 6,3 miliona KM„, navedeno je u obrazloženju izmjena Zakona o PDV-u koji su razmatra li delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

BONUS VIDEO:

Objava Ukida se PDV na doniranu hranu prenesena sa portala Aloonline.ba.