Vijesti

Ukida se roaming između šest zemalja na Balkanu

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

“Zemlje zapadnog Balkana kao i sve duge zemlje svijeta na početku pandemije koronavirusa koncentrirale su se na nabavku neophodne medicinske opreme, a vlade zemalja brzo su ponudile odgovor za sprečavanje širenja virusa”, ocijenila je u intervjuu za Fenu generalna tajnica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Bregu je najavila da će od 1. jula u potpunosti biti ukinut roming između šest zemalja zapadnog Balkana.

Imajući u vidu činjenicu da jedan od dva građanina regije smatra da im je dogovor o ukidanju rominga pomogao da uštede dosta novca, Bregu je kazala da je ponosna što je upravo RCC bio zagovornik i vodio tu inicijativu.

Govoreći o narednim koracima koje RCC želi poduzeti ove godine kako bi uvezala zemlje regije, najavila je da je jedna od tih inicijativa biti uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta, a tu su i planovi za uvođenje putovanja s ličnim kartama. Podsjetila je i na problem viza za posjetu Kosovu.

Nastavit će raditi i na priznavanju akademskih diploma među zemljama regije jer da je takvo nešto uspostavljano prije dvije godine kada je RCC predlagao bilo bi mnogo lakše raditi razmjenu medicinskog osoblja.

RCC radi predano na promociji turizma regije kao brzo rastuće grane privrede, ali taj segment dosta je pogođen pandemijom. Zemlje zapadnog Balkana 2019. godine posjetilo je 12 miliona ljudi što je donijelo profit veći od 7,2 milijarde eura, ali tokom pandemije čak 75 posto rezerviranih aranžmana je otkazano.

“Sada radimo na promociji turizma i moramo osmisliti kako privući posjetitelje, ali i kako pozicionirati turizam kao ključnu privrednu granu razvoja regiona i oporavka ekonomija. Potrebno je i garantirati sigurna putovanja te uspostaviti higijenske protokole”, kazala je.

Kada je u pitanju digitalizacija na prostoru zapadnog Balkana Bregu kaže da regija zaostaje u tom procesu, ali ne samo zato što ima ograničene resurse, već i zbog brzine digitalne i tehnološke revolucije.

Zato RCC radi na različitim inicijativama u tom smislu, poput e-commerce, jer su mnogi posebno tokom pandemije bili primorani da kupuju online što će sada postati realnost, ali takva kupovina mora biti regulirana. Također, 79 posto biznisa u zemljama zapadnog Balkana nije spremno da pređe na digitalni način poslovanja.

Zbog svega toga generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu u intervjuu za Fenu najavila je implementaciju brojnih inicijativa koje će doprinijeti digitalizaciji.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -