Vijesti

Ukrajina tvrdi da je Rusija počela sa ucjenjivanjem Evrope plinom

Rusija je jučer zaustavila isporuku plina Poljskoj što je potez kojeg je Ukrajina ocijenila kao početak ruskih ucjena upućenih Evropi koji za cilj imaju smanjenje podrške ukrajinskim vlastima od zapadnih lidera, prenosi Klix.ba.

Rusija je obustavila isporuku plina Poljskoj prema ugovoru o Jamalu, pokazuju podaci Mreže operatera za prijenos plina EU, u produbljivanju jaza između Zapada i Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu.

Bugarska je, poput Poljske, članica NATO-a i EU, a ranije su iz ove države najavili da će Rusija i njima također zaustaviti isporuke plina. Za sada nema više informacija o tome da li je isporuka plina prekinuta i za Bugarsku.

Ukrajina je optužila Rusiju da ucjenjuje Evropu zbog energenata u pokušaju da slomi njene saveznike, jer borba traje treći mjesec, a Rusija nije zauzela niti jedan veliki grad. Kao uporni protivnik Kremlja, Poljska je među evropskim zemljama koje traže najoštrije sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Poljski ugovor o opskrbi plinom s energetskim gigantom Gazpromom pokriva oko 50 posto nacionalne potrošnje. Državni PGNiG je rekao da će isporuke iz Gazproma preko Ukrajine i Bjelorusije biti prekinute u 8 sati jutros, ali su dodali kako neće crpiti rezerve i da su skladišta gasa popunjena 76 posto.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je “neprijateljske” zemlje da plaćaju uvoz plina u rubljama, zahtjev koji je samo nekoliko kupaca ispunilo.

“Krajnji cilj ruskog rukovodstva nije samo da zauzme teritoriju Ukrajine, već da rasparča cijeli centar i istok Evrope i zada globalni udarac demokratiji”, rekao je sinoć ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Bugarska, koja se gotovo u potpunosti oslanja na uvoz ruskog plina, rekla je da je ispunila sve svoje ugovorne obaveze sa Gazpromom te da je predložena nova šema plaćanja. Predstavnici te države održali su početne pregovoru o uvozu tečnog prirodnog gasa preko Turske i Grčke.

Gazprom je saopštio da još nije obustavio isporuke Poljskoj, ali da Varšava mora plaćati plin u skladu sa svojim novim “redoslijedom plaćanja” a odbili su da komentiraju šta će se dogoditi sa Bugarskom.

Biznis.ba