Vijesti

United Airlines nezgoda Boeinga koštala 200 miliona dolara

Prijevoznik je bio prisiljen zaustaviti svoju flotu Boeing 737 MAX 9 na tri tjedna nakon nesreće s vratima na letu Alaska Airlinesa u siječnju. United je rekao da ga je to gurnulo u gubitak prije oporezivanja od 164 milijuna dolara za prvi kvartal.

Međutim, gubitak je bio manji nego što je Wall Street očekivao. A dionice Uniteda porasle su za više od 5% nakon objave.

United ima 79 Boeinga 737 MAX 9 u svojoj floti, više od bilo kojeg od svojih rivala. Drugi je nakon Alaska Airlinesa. United i Alaska bili su prisiljeni otkazati tisuće letova. Zbog inspekcija obavljenih u siječnju prije nego što je američka regulatorna agencija za zrakoplovstvo dopustila da avioni nastave letjeti.

Sigurnosni regulatori sada preispituju poslovanje United Airlinesa. Nakon drugih sigurnosnih hitnih slučajeva u tvrtki posljednjih tjedana, prenosi BBC.

Istraga u United Airlinesu

United je rekao da će revizija koja je u tijeku odgoditi puštanje novih aviona u promet barem do rujna. United je rekao investitorima da su na njegove operacije također utjecala kašnjenja isporuka Boeingovih zrakoplova.

Prilagodili smo naš plan flote kako bismo bolje odražavali stvarnost onoga što proizvođači mogu isporučiti”, iizvršni

Scott Kirby, direktor Uniteda

Ranije ovog mjeseca Boeing je platio 160 milijuna dolara Aljasci kako bi nadoknadio gubitke koje je pretrpio zrakoplovni prijevoznik.

Govoreći na konferenciji u ožujku, glavni financijski direktor tvrtke Brian West rekao je da su njegovi klijenti poput United Airlinesa “podržavali sve što pokušavamo učiniti kako bismo poboljšali sigurnost i kvalitetu za industriju”. Osvrćući se posebno na isplatu zbog događaja od 5. siječnja, dodao je: “Nastavljamo stajati iza naših kupaca s tom odgovornošću.”

Zviždač

Boeing se nedavno suočio s novim pritiskom nakon što je zviždač američkim regulatorima prijavio zabrinutost za sigurnost oko proizvodnje nekih njihovih zrakoplova. Inženjer Sam Salehpour optužio je Boeing da ide prečacima u konstrukciji svojih mlaznjaka 787 i 777. Rekao je da su mu “prijetili otkazom” nakon što je iznio zabrinutost šefovima. Ali Boeing je rekao da su optužbe “netočne” i dodao da su uvjereni da su njegovi zrakoplovi sigurni, prenosi Financa.

(Haber.ba)