Vijesti

Velika dobit preduzeća “Elektrokrajina” Banja Luka

Preduzeće “Elektrokrajina” Banja Luka u prvih devet mjeseci ove godine ostvarilo je neto dobit u iznosu 2,7 miliona KM, što je za čak 26 miliona KM bolji finansijski rezultat u odnosu na isti prošlogodišnji period.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Zahvaljujući nizu preduzetih mjera na reorganizaciji i restrukturiranju preduzeća, “Elektrokrajina“ je uspjela lanjski devetomjesečni gubitak u iznosu 23,4 miliona KM preokrenuti u profitabilno poslovanje u 2021. godini.

Ukupni prihodi od januara do septembra ove godine iznosili su 111,8 miliona KM, što je smanjenje za 11,2 posto, dok su rashodi istovremeno smanjeni za čak 27 posto, na 109,1 miliona KM.

Lider u proizvodnji čelika u regiji, ArcelorMittal d. o. o. Zenica, finalizirat će u 2021. godini projekt Sekundarnog oprašivanja na Čeličani, kao i projekt Toplane Zenica, a trenutno provode projekt čeličnih vlakana za građevinsku industriju vrijedan 6 miliona KM.

Uprkos negativnom utjecaju pandemije bolesti COVID-19 na njihovo poslovanje, kompanija ArcelorMittal uspjela je realizovati sve planirane projekte i u 2021. godini predstavila je dva nova proizvoda, te započela kapitalni projekt proizvodnje čeličnih vlakana.

Prema riječima Nikhila Mehte, generalnog direktora ove kompanije, provedba projekta čeličnih vlakana koštat će blizu šest miliona KM, a planirano je da bude finaliziran do septembra 2022. godine.

Bosnu i Hercegovinu je za devet mjeseci ove godine posjetilo 714.695 turista, što je više za 84 posto u odnosu na isti period prošle godine. Turisti su u ovom periodu ostvarili 1.708.745 noćenja, odnosno za 72 posto više nego u devet mjeseci 2020. godine, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske, Saudijske Arabije, Njemačke te Kuvajta.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -