Vijesti

Vidović: Budžet Srpske stabilan, obaveze se redovno izvršavaju

BANJALUKA – Ministar finansija Republike Srpske istakla je u razgovoru sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH da je Budžet Srpske stabilan, da se izvršavaju sve dospjele obaveze, da je njegovo izvršenje u prvom kvartalu u planiranim okvirima, te da se očekuje da će do kraja godine biti uspješno realizovani svi planovi iz programa i plana Vlade Srpske.

Foto: Vlada RS

Na sastanku, u okviru redovnih konsultacija koje se obavljaju sa svakom zemljom korisnicom finansijske podrške MMF-a, razmatrana je aktuelna ekonomska situacija u Republici Srpskoj.

Vidovićeva je upoznala delegaciju MMF-a o fiskalnim pokazateljima za prva četiri mjeseca 2023. godine, podacima o izvršenju Budžeta Republike Srpske u prvom kvartalu, te planovima za naredni srednjoročni period, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U posebnom fokusu razgovora bile su mjere na ublažavanju posljedica inflacije, za koje je Vidovićeva navela da su do sada dale rezultata, dok ekonomski pokazatelji nagovještavaju poboljšanje ekonomskih prilika.

“Ekonomski izgledi su i dalje nepredvidivi, jer se inflacija ne stvara na domaćem tržištu, ali je ohrabrujuće da je u padu”, izjavila je Vidovićeva i precizirala da je inflacija u septembru iznosila 16,8 odsto, a da je u martu bila 10,4 odsto, što pokazuje da je u blagom padu.

Ona je dodala da se prema projekcijama do 2025. godine očekuje kretanje inflacije oko tri odsto, te da bi privredni razvoj mogao dinamičnije krenuti uzlaznom putanjom.

Tokom razgovora sa misijom MMF-a, koju je predvodila šef misije Alina Ijancu, razgovarno je i o predstojećim mjerama i aktivnostima koje će realizovati Ministarstvo finansija, a koje za cilj imaju dodatno unapređenje fiskalne pozicije Republike Srpske. Srna

Objava Vidović: Budžet Srpske stabilan, obaveze se redovno izvršavaju prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.