Vijesti

Vidović: Testna faza nove fiskalizacije kreće u februaru

BANJALUKA – Svi privredni subjekti u Republici Srpskoj početkom naredne godine dobiće nove fiskalne kase za koje neće morati da izdvajaju novac već će ih dobiti besplatno na teret budžeta Srpske.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Srna

Rekla je ovo ministarka finansija Zora Vidović odgovarajući na pitanje poslanice PDP, Diane Čekić tokom aktuelnog časa u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Čekićevu je zanimalo kada će privredni subjekti dobiti nove fiskalne kase, ističući da ima informacije da se inspektori Poreske uprave Republike Srpske nalaze na terenu i sa serviserima rade na implementaciji ovog projekta.

Vidovićeva je odgovodila da Vlada Srpske već duže vrijeme govori o novoj fiskalizaciji, ali da je došlo do zastoja, prvo zbog pandemije korona virusa, a potom se „tender razvukao na godinu i po dana“.

„Mnogo prihoda smo zbog toga izgubili. Međutim, tačno je da će testna faza fiskalizacije krenuti u februaru naredne godine. Svi privredni subjekti će dobiti fiskalnu kasu na teret budžeta“, pojasnila je Vidovićeva.

Ona je istakla očekivanje da će od maja mjeseca naredne godine taj sistem biti potpuno primjenjen u praksi.

Podsjećamo, za operatora fiskalnog sistema RS prije nekoliko dana izabran je konzorcijum firmi „Sirius 2010“, „Aero Centar Krila“ i „Mikroelektronika“. Ove firme ubuduće će biti zadužene za servis i podršku poreskim obveznicima koji imaju fiskalne kase, a po cijeni koju će, uz saglasnost Ministarstva finansija RS, sami određivati.

Prije ovog procesa, Poreska uprava Republike Srpske je kompaniji „Prointer“ dodijelila 36,9 miliona maraka vrijedan tender za uspostavljanje informacionog sistema za fiskalizaciju. Srpskinfo/CAPITAL

Objava Vidović: Testna faza nove fiskalizacije kreće u februaru prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -