Vijesti

Vladina agencija potroši 50 puta više nego što uplati u budžet

  • Udruženju RVI Vlada poklonila automobil od 1.500 KM

BANJALUKA – Agencija za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srpske uplatila je prošle godine 15.352 KM u republički budžet po osnovu imovine koja joj je povjerena na upravljanje, što je preko pedeset puta manje nego što dobijaju iz budžeta za troškove svog rada, odnosno oko 800.000 KM.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Agenciji je u 2023. godini na upravljanje data trajno oduzeta imovina čija je vrijednost bila 73.667 KM. Riječ je o 30 uglavnom starih i havarisanih automobila ukupno vrijednih 62.828 KM, novcu u iznosu od 10.623 KM, jednom mobilnom telefonu od 130 maraka, pet raznih predmeta procijenjenih na 85 KM.

U sekundarne sirovine kao staro željezo otišlo je 17 automobila, a Agencija je po tom osnovu prihodovala 4.729 KM.

Vozila su po odluci Vlade RS zbog zastarjelosti i neupotrebljivosti odbačena kao otpad i predata preduzeću „Eko Sirovina NS“. Iznos dobijen za otkupljen otpad uplaćen je na račun javnih prihoda Republike Srpske“, navodi se u izvještaju Agencije za prošlu godinu.

Inače, automobile koji nisu bili za otpad, Vlada je dala Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Tako im je Agencija u prošloj godini proslijedila „VW Tiguan“ vrijedan 20.000 maraka kao i „Passat“ od 12.850 KM.

„Ford fiesta“ vrijedna 1.487 KM po odluci Vlade data je na korištenje Udruženju ratnih vojnih invalida otadžbinskih ratova grada Banjaluke. 

Inače, ova Agencija u sastavu je Ministarstva pravde Republike Srpske. Zakonom je ovlaštena da procjenjuje, skladišti, čuva i prodaje oduzetu imovinu stečenu krivičnim djelom.

CAPITAL: D. T.

Objava Vladina agencija potroši 50 puta više nego što uplati u budžet prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -