Vijesti

Vodne naknade “donijele” u Budžet RS 21,7 miliona KM

BIJELJINA – Javna ustanova “Vode Srpske” saopštila je da je lani u budžet Republike Srpske po osnovu posebnih vodnih naknada prikupljeno rekordnih 21.710.468 KM, odnosno za 17,12 odsto više nego godinu ranije.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Turističkla organizacija Foča

“U poređenju sa do sada rekordnom 2019. godinom, prihod u 2021. godini bio je veći za 3,61 odsto”, objavljeno je danas na sajtu “Voda Srpske”.

Iz ove javne ustanove naveli su da je prošle godine zabilježeno povećanje prikupljenih sredstava po osnovu posebnih vodnih naknada na gotovo svim vrstama prihoda, te je tako, po vrstama prihoda, između ostalog, po osnovu naknade za zahvaćenu vodu za javno vodosnabdijevanje – pravna i fizička lica, prikupljeno 462.367 KM.

“Po naknadi za izvađeni materijal iz vodotoka prikupljeno je 2.185.832 KM, a po naknadi za zahvaćene vode i mineralne vode koje se koriste za flaširanje 126.661 KM”, navedeno je u saopštenju.

Zakonom o vodama utvrđena je raspodjela sredstava od posebnih vodnih naknada na sljedeći način, tako da od naknada za zahvatanje površinskih i podzemnih voda 70 odsto sredstava ide na račun posebne namjene za vode i 30 odsto sredstava na račun posebne namjene budžetu jedinice lokalne samouprave.

“Kada je riječ o naknadi za zaštitu voda – 55 odsto sredstava ide na račun posebne namjene za vode, 15 odsto sredstava na račun posebne namjene za zaštitu životne sredine Republike Srpske i 30 odsto sredstava na račun posebne namjene budžetu jedinice lokalne samouprave”, navedeno je u saopštenju. Srna

Objava Vodne naknade “donijele” u Budžet RS 21,7 miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -