Vijesti

Vozač Formule 1 Lewis Hamilton investirao u “biznis budućnosti”

Lewis Hamilton, vozač formule 1 investirao je u londonski startap za munjevito brzu dostavu hrane, Zapp, piše CNBC. Osim vozača formule, u kompaniju je investiralo i nekoliko rizičnih fondova.

Londonski startap za ekspeditivnu dostavu namirnica, Zapp, objavio je da je, u rundi finansiranja B serije, prikupio značajan iznos od investitora, prenosi PC Press.

Neke kompanije koje su investirale jesu fondovi rizičnog kapitala, među kojima su Lightspeed Venture Partners, 468 Capital i BroadLight Capital. Osim njih, u projekat su uložili i Atomico, Burda i Vorwerk Ventures. Zapp je odbio da komentariše koliki je iznos uložio Hamilton, prenosi Blic.

Zapp je servis za ultra-brzu dostavu grickalica, pića i osnovnih artikala, koje se spremaju u takozvanim “mračnim prodavnicama” koje služe samo za dostavu.

Njegova konkurencija u Evropi jesu turski “Getir” i nemački “Gorillas” i “Flink”. Hamiltonovo učešće je rijetka početna investicija, kada je dosadašnje ulaganje trkača u pitanju.

Firme za dostavu su, od početka pandemije, doživjele rapidan rast. Getir je nedavno procijenjen na 7,7 milijardi dolara, dok su Gorile ostvarile rundu finansiranja od jedne milijarde dolara, koju je predvodila njemačka kompanija za dostavu hrane – Delivery Hero.

Berlinski startap Flink je, također, dobio investiciju od 750 miliona dolara od dostavne kompanije DoorDash. Enter your email to receive CNN’s nightcap newsletter.



(Pressmedia)